MENIU

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunţat componenţa Cabinetului său. VEZI LISTA MINIŞTRILOR

Premierul desemnat Dacian Cioloș ar urma să prezinte lista miniştrilor tehnocraţi. Bursa zvonurilor

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, lista miniştrilor din noul Cabinet. Experţi de la Bruxelles sau ai organizaţiilor neguvernamentale, dar și oameni de afaceri se regăsesc în componența noului Executiv. Miniștrii propuși urmează să fie audiați în comisiile de specialitate din Parlament, iar ulterior să primească votul de învestitură în plenul reunit.

Premierul desemnat Dacian Cioloş şi-a anunţat, sâmbătă, echipa alături de care va lucra în următorul an de zile. Cioloş va avea şi doi vicepremieri: şeful de la Ministerul Dezvoltării, Vasile Dâncu, şi pe cel de la Ministerul Economiei, Costin Borc.

Prezentăm, mai jos, lista miniștrilor din Cabinetul Cioloş:

Ministerul Afacerilor Externe: Lazăr Comănescu

Ministerul Finanţelor Publice: Anca Dana Dragu 

Ministerul Justiţiei: Cristina Guseth

Ministerul Economiei: Costin Grigore Borc - vicepremier 

Ministerul Agriculturii: Achim Irimescu

Ministerul Dezvoltării: Vasile Sebastian Dâncu - vicepremier

Ministerul Muncii: Claudia Ana Moacăș

Ministerul Apărării Naționale: Mihnea Ioan Motoc

Ministerul Sportului: Elisabeta Lipă

Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de afaceri: Victor Vlad Grigorescu

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice: Adrian Curaj

Ministerul Afacerilor Interne: Petre Tobă

Ministerul Fondurilor Europene: Aura Carmen Răducu

Ministerul Transporturilor: Marian Costescu

Ministerul Mediului: Cristiana Pașca Palmer

Ministerul Culturii: Vlad Alexandrescu

Ministerul Comunicațiilor: Marius Raul Bostan

Ministerul pentru Dialog Social: Violeta Alexandru

Șeful cancelariei primului-ministru: Ioan Dragoș Tudorache

Ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni: Dan Stoenescu

Ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul: Cristian Ciprian Bucur

Ministerul Sănătății: Patriciu Achimaş-Cadariu

UPDATE 15.40 Dacian Cioloș a plecat de la ședința PSD pentru a merge la sediul PNL, unde are o întâlnire cu liderii partidului.

UPDATE 15:00 Dacian Cioloș a mers la ședința CExN al PSD, după ce și-a prezentat lista cu miniștri. Acesta va participa la ședință. La final, va avea loc o conferință de presă susținută de Liviu Dragnea. 

UPDATE 13.55 Dacian Cioloș a ajuns la Parlament. Alături de el era și Marian Oprișan.

UPDATE 13.50. Nicolae Bănicioiu, Doina Pană și Rovana Plumb au intrat și ei în biroul lui Valeriu Zgonea. Potrivit unor surse realitatea.net, Liviu Dragnea i-a convins pe social-democrați să voteze Guvernul Cioloș.

UPDATE 13.43 Dacian Cioloș va merge înainte de conferința de presă în biroul lui Valeriu Zgonea. În biroul șefului Camerei Deputaților, a mai sosit și Eugen Teodorovici, ministrul demisionar al Finanțelor. Ulterior a ajuns și Sorin Grindeanu.

UPDATE 13.22 Dacian Cioloș va susține conferința de presă în care va anunța membrii noului Guvern în fața sălii Biroului Permanent al Camerei, locul în care de obicei Valeriu Zgonea susține declarații. 

UPDATE: 13.20 Potrivit unor surse, președintele Klaus Iohannnis i-a transmis premierului desemnat Dacian Cioloș că ar fi de dorit ca ceremonia de depunere a jurământului de către guvern la Cotroceni să aibă loc până marți, întrucât miercuri va pleca într-o deplasare externă. Până la depunerea jurământului, miniștrii vor fi audiați în comisiile parlamentare, iar apoi va avea loc votul de validare  al noului Guvern în Parlament.

Lista noului guvern va fi prezentată probabil în această după-amiază, a declarat, sâmbătă seara, pentru MEDIAFAX, premierul desemnat Dacian Cioloş, adăugând că actuala situaţie politică din România a fost unul dintre subiectele discuţiilor cu preşedinţii CE şi ai Consiliului European.

De altfel, actuala situaţie politică din România, implicit formarea şi programul noului guvern, a fost unul dintre subiectele discuţiilor pe care premierul desemnat le-a avut, sâmbătă, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în timpul unei escale pe care înalţii oficiali europeni au făcut-o la Bucureşti.

"A fost, în primul rând, o întâlnire amicală, pentru că au fost cei doi preşedinţi pe care îi cunosc de mai de mult, dar am profitat şi am discutat şi despre situaţia politică din România, despre constituirea noului guvern şi mai ales despre programul de guvernare, în contextul în care, în perioada următoare, o să avem unele negocieri cu Comisia Europeană şi legate de buget, şi am avut deja o primă discuţie cu preşedintele Juncker pe acest subiect", a spus premierul desemnat Dacian Cioloş, fost comisar european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.