MENIU

Premieră! Iohannis îl deleagă pe Cioloș să participe la reuniunea Consiliului European

Președintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloș să participe la reuniunea Consiliului European, care va avea loc în perioada 17-18 decembrie, la Bruxelles. Este pentru prima dată când președintele îl deleagă pe premier să participe la Consiliul European, în contextul în care între fostul președinte, Traian Băsescu, și fostul premier, Victor Ponta, a existat un întreg scandal pe această temă, potrivit Realitatea TV.

"În virtutea dispozițiilor art. 80 alin. 1 din Constituția României și conform principiului cooperării loiale dintre autoritățile statului, așa cum acesta a fost interpretat și în jurisprudența Curții Constituționale, Președintele României poate delega în mod expres Prim-ministrului atribuția participării la reuniunile Consiliului European", se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Unul dintre subiectele de dezbatere, la această reuniune, va viza posibilitatea ca Spațiul Schengen să fie suspendat pe o anumită perioadă, Franța numărându-se printre țările care au propus acest lucru, în urma atentatelor de la Paris.

Geoană: Schengen, la prima criză majoră, nu a făcut faţă. Ne-au ţinut la uşă de pomană

 

Diaconescu, despre suspendarea Schengen: Un semnal negativ. Ar fi rezultatul slăbiciunii UE

Președinția luxemburgheză a UE anunța, în urmă cu o zi, că dorește o modificare legislativă care să acorde statelor membre posibilitatea de a reintroduce controalele la granițe pe o perioadă de doi ani, potrivit EUObserver.

Criza refugiaților pune tot mai multă presiune pe spațiul fără frontiere interne al UE - Schengen. Potrivit regulilor actuale, membrii Schengen au voie să reintroducă controalele în cazuri excepționale pe o perioadă de cel mult șase luni.

Propunerea, lansată de președinția luxemburgheză, a fost dezvăluită de o asociație pentru drepturile și libertățile civile, cu sediul la Londra, Statewatch.

Subiectul Schengen generează tensiuni în UE încă de la începutul crizei refugiaților. Miercuri, un articol publicat de Financial Times a stârnit reacția furioasă a Atenei.

Concret, Grecia a negat că UE ar intenționa s-o excludă din zona de liberă circulație Schengen din cauza proastei sale gestionări a fluxurilor de refugiați, respingând vehement afirmații în acest sens publicate în Financial Times, potrivit AFP.

"În cadrul UE, problema unei ieșiri a Greciei din acordurile de la Schengen nu a fost pusă niciodată. Totuși, articole mincinoase cu privire la acest subiect sunt reproduse, într-o tentativă de a arunca responsabilități asupra Greciei pentru gestionarea fluxurilor de refugiați și migranți", a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Olga Gerovassili, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt reacționa astfel, după ministrul politicii migratorii Iannis Mouzalas, la un articol publicat marți în Financial Times (FT).

Citând surse europene anonime, FT afirmase că UE a avertizat Grecia împotriva riscului unei suspendări din zona de liberă circulație Schengen dacă nu ia măsuri suplimentare pentru a întări controlul asupra frontierelor sale.

Mai multe surse europene la Bruxelles au respins miercuri, pentru AFP, ideea că astfel de amenințări ar fi fost adresate Atenei de instituții ale UE.

"Sunt idei care circulă pe culoarele bruxeleze, ca și cea evocată recent de președintele Eurogrup-ului despre un mini-Schengen. Dar încă nu s-a ajuns acolo și principiul Schengen este de a merge înainte, nu de a da înapoi. Există tot mai multă nerăbdare din partea unor state membre împotriva Greciei", a confirmat o sursă europeană, "dar nu grecii și italienii sunt cei care fac ca aceste ?hotspots' (centre de primire a refugiaților) să nu funcționeze", a continuat ea.

În ediția sa publicată miercuri după-amiază, la Paris, cotidianul francez Le Monde a informat totuși despre existența unui avertisment de acest tip, asigurând că 'Grecia riscă ieșirea din Schengen'. Potrivit publicației, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, 'l-ar fi avertizat pe primul ministru grec, Alexis Tsipras'.

Ungaria și Slovacia au denunțat recent public Grecia, acuzând-o că nu garantează protecția frontierelor exterioare ale UE.

Ministrul Mouzalas denunțase anterior critici emise din 'state membre care cred fără noimă că fluxul migranților poate fi controlat de Grecia'.

El a invitat UE să facă presiuni mai degrabă asupra Turciei, care este 'poarta' fluxului spre Europa. 'Dacă fluxurile nu sunt controlate începând de pe coastele turcești, este imposibil ca Grecia sau oricare alt stat membru al UE să le poată controla', a adăugat ea.

Potrivit Financial Times, partenerii Atenei îi reproșează acesteia în special că nu acceptă desfășurarea unei misiuni speciale a Agenției europene Frontex la frontiera sa de nord, cu Macedonia, de unde începe ruta balcanică spre Europa Centrală și de Nord a migranților.

Grecia cooperează cu Frontex pentru supravegherea frontierelor sale maritime și salvarea pe mare a migranților care vin pe ruta egeeană, dar insistă asupra faptului că paza frontierelor îi revine doar ei ca țară suverană.

 



Mai multe articole despre:
Consiliul European Dacian Cioloş Klaus Iohannis