MENIU

Predoiu, despre demisia lui Oprea: Sper că Liviu Dragnea nu va rămâne indiferent la acest tablou

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, luni seară, în cadrul unei intervenții telefonice, în emisiunea "Jocuri de Putere", că era firesc ca președintele Klaus Iohannis să îi ceară demisia vicepremierului Gabriel Oprea, iar refuzul celui din urmă arată clar o separare a apelor, Oprea alegând să rămână cu Victor Ponta. În acest context, Predoiu a subliniat faptul că speră să nu fie vorba de un război geopolitic, adăugând că "este greu de înțeles cum se va putea lucra în CSAT pe subiecte extrem de sensibile". Mai mult, Predoiu și-a exprimat speranța că Liviu Dragnea nu va rămâne "indiferent la acest tablou".

"În primul rând, președintele era firesc să ceară această demisie. Președintele nu e doar șeful statului, e și un reper moral în societate. În acest caz, ce am văzut, în cele câteva zile scurse de la tragicul accident, este lipsă de respect față de cetățeni, indicii de abuz de putere și lipsă de transparență. Era firesc să vină o astfel de poziție din partea președintelui în lipsa unor clarificări concrete cu privire la accident", a declarat Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreședintele PNL a afirmat că s-ar fi așteptat la o demisie din partea ministrului de Interne.

"Din punct de vedere obiectiv, comandantul suprem al forțelor armate este președintele României. Gabriel Oprea este și general. Deci comandantul suprem i-ar fi cerut demisia unui general al armatei române, care are în subordine militari. Cum mai poate da ordine întemeiat moral vicepremierul României unor militari care au jurat credință patriei, nu unui ministru. Mai mut, din punct de vedere subiectiv, ne-am fi așteptat la o demisie pentru că eu îl cunosc relativ bine pe domnul general Oprea", a mai spus Predoiu.

În viziunea sa, "Gabriel Oprea a ridicat o ștachetă sub care a căzut singur acum".

"Nu vreau să mergem spre o demonizare a acestui om, care a avut și merite pentru armată, dar meritele nu creează privilegii. Domnul general, domnul vicepremier a declarat în nenumărate rânduri că îl respectă pe președinte și că susține proiectul Iohannis pe zece ani. Ori susții pe Iohannis, ori susții pe Ponta. Proiectul Iohannis poate fi susținut politic și din poziția de simplu om politic. S-au despărțit apele nu doar între opoziție și putere, astea s-au despărțit chiar la moțiune", a precizat Predoiu. 

Pe de altă parte, Predoiu a punctat faptul că "nu e niciun fel de inconsistență în poziția liderilor" PNL, cu privire la acest scandal în care este implicat Gabriel Oprea.

"Dimpotrivă, în aceste zile am fost atacați pe motiv de răzbunare politică. E clar că s-au despărțit apele. Noi rămânem fideli unor principii și valori cu care s-au câștigat alegerile, domnul Oprea rămâne cu domnul Ponta. Sper că domnul Dragnea nu va rămâne indiferent la acest tablou pentru că dânsul a anunțat un alt PSD, reforme (...) Nu poate să nu vadă că, în acest moment, nu mai avem un Guvern care să aibă întemeierea morală să reprezinte România în lume. E greu de înțeles cum se va putea lucra în CSAT pe subiecte extrem de sensibile. Vreau să cred că e doar un război politic, și nu un război geopolitic aici. Mă refer strict la faptul că domnul Oprea nu a fost primit de doamna Nuland în SUA și vreau să știu de ce", a adăugat prim-vicepreședintele PNL.

Întrebat dacă a purtat discuții cu reprezentanții PSD pentru perioada care va urma, Predoiu a răspuns negativ:

"La cunoștința mea nu există astfel de discuții, în acest moment. Reprezentarea partidului e în sarcina copreședinților. Noi ne vom reîntâlni mâine și vom stabili care e strategia de urmat. Nu vom renunța la poziția noastră și la cererile noastre. Președintele Iohannis a fost ales cu cea mai largă majoritate, e cel mai legitim om politic în România. PNL i s-a cerut imposibilul să dărâme un Guvern fără să racoleze parlamentari și acum totul i se reproșează PNL. PNL nu e responsabil că Victor Ponta a fost propulsat unde a fost. Vom face mai departe tot ce ține de noi. Care partid și-a scos un program înainte cu un an și jumătate de alegeri? Nu eu îl țin acolo pe Victor Ponta". 

Întrebat cine îl ține acolo, Predoiu a răspuns: "sistemul care l-a propulasat acolo".

"Dacă e o șansă să răsturnăm PSD, este cu acest partid", a mai spus Predoiu.


Mai multe articole despre:
PNL Victor Ponta Cătălin Predoiu Gabriel Oprea