MENIU

Predoiu: Ponta nu are niciun interes ca justiția să funcționeze. PNL trebuie să radicalizeze lupta

<p>Predoiu: Ponta nu are niciun interes ca justiția să funcționeze. PNL trebuie să radicalizeze lupta</p>

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, luni seară, la Prime Time News, că "este limpede că există un centru de putere politică care nu are interesul ca justiția să își continue cursul", în centrul căruia se află premierul Victor Ponta, acesta fiind motivul, în viziunea sa, pentru care "încă trăim prost". În acest sens, Predoiu a subliniat faptul că există "o legătură directă între modul în care Ponta subminează justiția și nivelul de trai al cetățenilor". Pe de altă parte, Cătălin Predoiu a evidențiat faptul că Opoziția trebuie să intensifice lupta politică cu Victor Ponta, "care este o frână în calea dezvoltării României". 

"Problema noastră ca țară e că avem un premier fără onoare. Dacă avea un pic de respect, până la această oră, problema votului pentru diaspora era rezolvată și nu numai aceasta, și celelalte legi care intră într-un pachet de reformare a clasei politice. Dacă tragem linia, după șase luni, ce vedem: că e nevoie de o nouă rundă de consultări la Cotroceni, ca să înțeleagă și prim-ministrul Ponta că oamenii nu au ieșit în stradă pur și simplu, că nu aveau ce face acasă. Nu l-am auzit pe Victor Ponta vorbind despre diaspora decât cu promisiuni. Sper ca acum să treacă acest proiect de lege și nu numai acesta. Premierul și majoritatea pe care o conduce au un dublu limbaj. Ce fac în culise: pregătesc legi contra justiției, votul contra justiției, lansează în discursul public teme false, argumentează tot felul de soluții luate, chipurile, din alte state dezvoltate, care să fie aplicate aici, dar cu scopul de a gripa mersul justiției. Da, în Germania o fi procurorul de un anumit statut, dar cancelarul Germaniei nu își jignește Opoziția, nu jignește puterea judecătorească, nu o amenință, nu pune piedică anchetelor. E o diferență mare între acele state și România lui Ponta", a spus Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreşedintele PNL a subliniat că "domnul prim-ministru Ponta nu are niciun interes ca justiția să funcționeze în această țară".

"Ponta este printre cei care nu vor sa meargă justiția înainte și a demonstrat-o foarte bine. Aici, în țară, însă, lucrurile sunt clare și sunt clare și în străinătate. E limpede că există un centru de putere politică care nu are interesul ca justiția să își continue cursul și în centru este Victor Ponta și ăsta e motivul pentru care încă trăim prost. E o legătură directă între modul în care Ponta subminează justiția și nivelul de trai al cetățenilor. Când un membru al Parlamentului, fie și prieten al premierului, e pus în cauză, vii ca premier, dând ordine politice președintelui Senatului să oprească mersul justiției, dai un semn clar către investitori, cetățeni. Trebuie să fie limpede: domnul prim-ministru Ponta nu are niciun interes ca justiția să funcționeze în această țară. De aceea amenință procurorii. Cum își permite să îi ia la rost? Domnilor procurori, nu vă lăsați intimidați de un mincinos, fie el și prim-ministru", a mai afirmat prim-vicepreşedintele PNL.

În ceea ce privește proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, și răspunsurile evazive date de prim-ministrul Ponta, la întrebările jurnaliștilor, pe această temă, Predoiu consideră că "este o manevră prin care Ponta vrea să își mituiască propriii parlamentari care nu vor prinde locurile pe liste la următoarele alegeri generale".

"Este un discurs rușinos: a prosti oamenii că ești una, că ești alta. Când ai minciuna ca politică, poți să fii orice. Este ce îi convine la momentul respectiv. Care este adevărul cu aceste pensii: este o manevră prin care Ponta vrea să își mituiască propriii parlamentari care nu vor prinde locurile pe liste la următoarele alegeri generale. În plus, ca să ascundă toată această manevră, care e de proprie politică de partid, a lansat o dezbatere publică", a adăugat prim-vicepreşedintele PNL.

Întrebat dacă a discutat cu președintele Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor, despre această propunere legislativă, inițiată de PSD, dar susținută și de o parte de cei din PNL, Predoiu a afirmat:

"Am discutat subiectele care au fost pe ordinea de zi. E un subiect care îl preocupă pe domnul Ponta și președintele, elegant, i-a răspuns acestei adresări. Ca membru al Opoziției sunt dator să vă spun că ăsta e adevărul: e o simplă manevră nu se încadrează într-o viziune de perspectivă. Acest premier nu are nicio perspectivă. Klaus Iohannis a făcut o despărțire foarte clară: una e situația de moment, alta e de principiu, ce se întâmplă cu salarizarea în sistemul public. Ceea ce face premierul e o manevră prin care vrea să își liniștească cei câțiva parlamentari, care nu vor prinde locuri pe liste. Este o manevră", a mai spus Cătălin Predoiu.

Mai mult, prim-vicepreşedintele PNL a subliniat că poziția echidistantă a șefului statului nu vine în contradictoriu cu intensificarea efortului de Opoziție, care îi revine PNL.

"Una din problemele pe care le are România, astăzi, la nivel de executiv este lipsa de viziune. Rolul președintelui pe care și l-a asumat, politica anunțată, și pe care o îndeplinește este să aibă o poziție echidistantă. Asta nu e cu nimic contradictoriu cu intensificarea efortului de Opoziție care ne revine nouă. Noi trebuie să intensificăm această luptă cu Victor Ponta, care este o frână în calea dezvoltării României", a mai spus Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă, în acest moment, mai simte susținere din partea lui Klaus Iohannis, Predoiu a afirmat:

"Nu s-a schimbat nimic. Noi ne vedem de un parcurs, care este unul serios, e calculat: elaborarea unui proiect de program, dezbaterea lui, urmează aprobarea lui de către Colegiul Director Național, după care intensificarea discuțiilor pentru construirea unei noi majorități, pe un program, pe soluții, pe rezolvări concrete adresate oamenilor și nu pe capricii politice. În ceea ce ne privește, de la alegeri și până astăzi, ne vom continua acest parcurs. În fiecare zi vom încerca să fim un coșmar pentru domnul Ponta", a declarat Cătălin Predoiu.

Pe de altă parte, întrebat cât de departe a ajuns PNL în negocierile purtate cu UDMR, Predoiu a răspuns:

"Vor fi inițiate acum, după Congres, și vor fi reluate discuții pe baza unui program. PNL e un partid peste cel care guvernează, în sondaje, care a învățat lecțiile trecutului și care pregătește o guvernare profesionistă", a precizat prim-vicepreşedintele PNL.