MENIU

Predoiu:Invalidarea Legii descentralizării presupune o responsabilitate politică, demisia Guvernului

Predoiu:Invalidarea Legii descentralizării presupune o responsabilitate politică, demisia Guvernului

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, vineri, după decizia CC privind declararea ca neconstituţională a legii referitoare la descentralizarea administrativă, că Guvernul Ponta ar trebui să-şi dea demisia, iar USL va trebui să facă un pact naţional pentru descentralizare.

Predoiu a spus, într-o conferinţă de presă, că decizia CC reprezintă "o victorie politică a PDL" şi "o veste bună pentru români".

"Este, dincolo de o victorie politică a PDL, o veste bună pentru români. Această lege le-ar fi adus românilor şi mai multe probleme prin feudalizarea României în favoarea baronilor USL. Iată că argumentele noastre politice şi juridice au fost corecte şi Curtea Constituţională a dat câştig de cauză sesizării PDL, invalidând în unanimitate această lege aberantă", a arătat Predoiu.

În opinia lui Cătălin Predoiu, legea privind descentralizarea administrativă, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, ar fi dus la feudalizarea României, la dezorganizare administrativă şi la "jefuirea patrimoniului naţional".

"Legea a fost promovată de Dragnea, invalidarea ei înseamnă o responsabilitate politică a Guvernului şi presupune ca urmare a deciziei CC demisia Guvernului, a premierului şi a întregului Cabinet. Facem apel la majoritatea USL să înţeleagă că o astfel de reformă nu se poate face pe picior şi să facă un pact naţional pentru descentralizare, în care să intre nu numai partidele, ci şi specialiştii", a mai spus Cătălin Predoiu.

Curtea Constituţională a decis că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL.

"Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională", se arată în decizia Curţii.

Pe de altă parte, judecătorii CC au respins o serie de critici formulate de parlamentarii PDL.

"Cu majoritate de voturi, respinge criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică", se mai arată în minuta Curţii Constituţionale.

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers, a informat formaţiunea politică, în 29 noiembrie 2013.

Sesizarea a fost semnată de 70 de deputaţi democrat-liberali.

"Sesizarea către Curtea Constituţională a României arată că, în opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale încalcă dispoziţiile constituţionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 și 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 şi 136", s-a arătat în comunicatul PDL.

PDL opinează că: "proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român (...) legea permite transferul de proprietate între unitățile administrativ- teritoriale fără hotărâre de Guvern (...) legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constiuţionale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale şi primarii" şi că procedura angajării răspunderii este neconstituţională.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul legii descentralizării în 19 noiembrie 2013.