MENIU

Predoiu: Încă avem MCV pentru că, în ultimii trei ani, Ponta nu a făcut decât să submineze justiția

Prim-vicepreşedintele PNL și candidatul partidului pentu funcția de premier, Cătălin Predoiu, a declarat, marți seară, la Prime Time News, că România încă se află sub instrumentul instituit de Comisia Europeană, numit Mecanismul de Cooperare și Verificare, pentru că "în ultimii trei ani de zile, premierul Ponta nu a făcut decât să submineze justiția".

"În primul rând, Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost introdus printr-o decizie a Comisiei Europene, din decembrie 2006, prin urmare, tot printr-o decizie ar urma să fie ridicat, în momentul în care condiționalitățile se constată a fi îndeplinite. Ce înseamnă aceste condiționalități? Înseamnă instrumente de măsurare a performanței justiției, sistemului judiciar, dar și a politicului față de justiție și cred că prima întrebare pe care trebuie să o punem, astăzi, înainte de a ne întreba ce se va întâmpla la sfârșitul acestui an este de ce mai avem acest MCV, pentru că dacă am examina doar performanța justiției din ultimii ani, am vedea că aceste condiționalități sunt, în mare măsură, îndeplinite (...) Am văzut instanțe de judecată care și-au asumat rolul examinării unor dosare foarte grele și cu celeritate, am văzut un sistem judiciar care, în numai câțiva ani de zile, a implementat cu succes peste 15 legi importante, din care patru coduri. Acest fenomen este fără precedent în sistemele judiciare din România", a afirmat Cătălin Predoiu.

În acest sens, prim-vicepreşedintele PNL a subliniat faptul că "problema este la performanța politicului față de justiție".

"Problema este la performanța politicului față de justiție. Noi, astăzi, avem încă, după opt ani, Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru că, în ultimii trei ani de zile, premierul Ponta nu a făcut decât să submineze justiția. Vă invit să observați și să ne reamintim declarațiile repetate ale premierului Ponta la adresa procurorilor, la adresa instanței, antepronunțări cu o zi-două înainte de verdicte în dosarele importante de corupție (...) Vă invit să observați că domnul Ponta a refuzat să sprijine cererile de ridicare a imunității și de acordare a avizelor pentru cererile procurorilor", a adăugat Predoiu.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL a afirmat faptul că, în vara anului 2012, România a fost foarte aproape de ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

"Prima concluzie este că, astăzi, avem un MCV, deși în vara lui 2012 am fost foarte aproape să îl ridicăm, pentru că tot ce a făcut Ponta, în funcția de premier, a fost să submineze eforturile justiției. Eram ministru și știu ce discutam cu Comisia Europeană și cum a arătat raportul preliminar de evaluare tehnică a experților, veniți înainte de redactarea din vară și știu că erau gata-gata să introducă paragrafe, în acest raport, care să fi deschis calea către ridicarea MCV-ului, pentru a permite intrarea în spațiul Schengen. Aceste obiective au fost ratate pentru că actualul Guvern al domnului Ponta, de trei ani de zile, nu a înțeles că e un obiectiv esențial pentru România", a mai spus Predoiu.