MENIU

Preda: Politica expansionistă a Rusiei, cea mai gravă amenințare la adresa Uniunii Europene

Preda: Politica expansionistă a Rusiei, cea mai gravă amenințare la adresa Uniunii Europene

Coordonatorul grupului europarlamentar PPE în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, Cristian Preda (PPE/PMP), a susținut ratificarea rapidă a Acordului de asociere UE-Ucraina, avertizând în același timp asupra necesității reevaluării relațiilor cu Rusia.

"Astăzi este o zi istorică pentru relațiile noastre cu Ucraina. Ratificarea Acordului de asociere, pentru a cărui încheiere cetățenii ucraineni au militat pe Euromaidan și pentru care mulți dintre ei si-au pierdut viața, este manifestarea cea mai clară a apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană. Este totodată un moment în care ne manifestăm foarte concret susținerea pentru punerea în aplicare completă a acestui acord", a declarat eurodeputatul român, în plenul Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă al PPE, citat de AGERPRES.

În opinia sa, relațiile Uniunii Europene cu Rusia sunt un adevărat test pentru politica externă comună.

"Majoritatea europenilor, așa cum o arată sondajul GMF publicat săptămâna trecută, își doresc apropierea Ucrainei de Europa și sunt în favoarea unor sancțiuni dure la adresa Rusiei. În fața acestor așteptări, avem spectrul unei Europe dezarticulate, incapabile de a reacționa coerent pentru a răspunde celei mai mari amenințări la adresa securității sale de la căderea Cortinei de fier", a spus Preda.

El s-a pronunțat pentru o reevaluare a relațiilor cu Rusia în condițiile în care acțiunile Moscovei au devenit o amenințare clară la adresa Uniunii Europene.

''Regândirea relației cu Rusia și construirea unei abordări comune, unitare în relația cu aceasta e, mai mult decât oricând, o prioritate. Pentru aceasta trebuie însă să realizăm un lucru foarte simplu: Rusia, prin politica ei expansionistă, este cea mai gravă amenințare la adresa Uniunii Europene. Moscova a fost partenerul nostru strategic. Nu mai e'', a încheiat eurodeputatul Cristian Preda.