MENIU

Dezbaterea pentru pragul abuzului în serviciu, amânată în comisia condusă de Florin Iordache

Comisia parlamentară specială privind punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale (CCR) a amânat miercuri dezbaterea programată pe articolul privind abuzul în serviciu. USR şi PNL au criticat amânarea dezbaterii, acuzând PSD că lansează diverse variante privind abuzul în serviciu pentru a testa reacţia societăţii şi a instituţiilor. Ieri, social-democratul Florin Iordache declara că suma de 19 mii de lei ar putea fi o soluție.

 ”Eu cred că nu s-a mai ajuns la acest punct pentru că s-au văzut reacţii ale societăţii civile şi ale opoziţiei şi cred că PSD nu face decât să testeze terenul şi să lanseze stimuli să se vadă care este reacţia în funcţie de care să se adapteze şi să stabilească acel prag. Dumnealor îşi doeresc un prag cât mai mare, asta este clar pentru noi. În funcţie de cum reacţionează opoziţia şi societatea civilă vor reacţiona şi dumnealor”, a declarat deputatul USR Ion Stelian la finalul şedinşei comisiei parlamentare speciale.

Deputatul USR a reiterat poziţia partidului pe care îl reprezintă, potrivt căreia nu ar trebui să existe niciun parg valoric pentru ca abuzul în serviciu să fie infracţiune.

Președintele Comisiei speciale de punere în acord a legislației justiției cu deciziile CCR, Florin Iordache, a declarat, marți, că impunerea unui prag "modic" pentru infracțiunea de abuz în serviciu nu va deranja pe nimeni, menționând că, în acest sens, se poate analiza propunerea privind un prag de aproximativ 19.000 lei.

"Mâine (miercuri — n.r.) vă invit la comisia specială vom discuta și sper că vom veni cu o formulă. Acel prag care suscită foarte mare interes a fost solicitat și în cele două decizii ale CCR, iar dacă va fi un prag modic eu cred că nu va deranja pe nimeni. Un prag modic mă refer chiar pornind de la propunerea pe care ne-a făcut-o Asociația Magistraților, acel prag care vizează 10 salarii (minime pe economie — n.r.), undeva la 19.000", a precizat Iordache, întrebat ce se întâmplă cu pragul la abuzul în serviciu.

El a adăugat că la comisia specială au fost avansate "14-15 formule" în privința pragului la abuzul în serviciu, iar dezbaterile vor continua pe această temă, în concordanță cu deciziile CCR.

În ședința de miercuri a Comisiei speciale parlamentare referitoare la domeniul Justiției, secretarul de stat Mariana Moț a anunțat că Ministerul Justiției intenționează să reglementeze într-un act normativ separat infracțiunile de abuz în serviciu și neglijență în serviciu și de aceea nu a formulat un punct de vedere pe această temă.

"Cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu și neglijență în serviciu, am mandatul din partea ministrului Justiției să transmit faptul că Ministerul Justiției intenționează ca aceste două infracțiuni să facă obiectul unui act normativ separat. De aceea nu a formulat un punct de vedere", a spus Mariana Moț.