MENIU

Ponta anunță din nou încasări mai mari la buget: "Cifrele sunt oficiale. Economia a răspuns pozitiv"

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, la Palatul Victoria, cu cât au crescut încasările la buget, anul acesta, atât pe primele opt luni, cât și în luna august, în particular, față de aceeași perioadă a anului trecut, grație celor patru măsuri de scădere a taxelor. Totodată, Ponta și-a anunțat intenția de a reorganiza ANAF.

"Vreau să anunț cum arată luna august 2015, față de luna august 2014, în condițiile reducerii TVA la 9% pentru alimente, servicii în turism, a reducerii taxei în construcții și a creșterii contribuției la pilonul privat de pensii și a reducerii CAS cu 5%. Deci patru măsuri despre care diverși analiști spuneau că vor duce la mari probleme bugetare. Cu patru măsuri de scădere pentru buget, în luna august 2015, am încasat 1,2 miliarde de lei în plus față de luna august a anului 2014. Sunt 250 de milioane de euro, într-o singură lună. Deci, în opt luni, cu patru taxe scăzute, a încasat peste 2 miliarde de euro numai ANAF-ul. TVA-ul, în luna august 2015 cu 9%, cota a fost de 4,373 miliarde față de 3,9, deci cu 400 de milioane de lei în plus.

Ce vreau să demonstrez: faptul că economia românească răspunde la o reducere controlată a taxelor și la o activitate eficientă a ANAF-ului. Ambele măsuri au fost foarte contestate. Rezultatele sunt cele pe care le vedeți. Bugetul a încasat, pe primele opt luni, cu 2,5 miliarde de euro în plus. Sunt resurse bugetare pe care le avem prin aceste două tipuri de măsuri, scăderi de taxe și activitatea ANAF de combatere a evaziunii fiscale. Avem creștere la toate sectoarele și la accize, și la taxe vamale și la contribuții de asigurări sociale, ceea ce înseamnă ca economia răspunde pozitiv", a spus Victor Ponta.

Pe de altă parte, Victor Ponta a afirmat că a discutat cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, despre o reorganizare a ANAF, care să devină "instituție de sine stătătoare", condusă de un board numit de "Guvern, Parlament, președinte". Concret, prin această reorganizare, ANAF va funcționa "ca instituție de sine stătătoare", scrie HotNews.ro.

"Am discutat cu ministrul Finanțelor și cu președintele ANAF, în colaborare cu partenerii internaționali, Banca Mondială, FMI, și vreau să mergem mai departe pe zona de restructurare și modernizare a ANAF, astfel încât dacă am ajuns la rambursarea TVA la o medie de 40 de zile, prin măsurile pe care le discutăm, rambursarea TVA se va face în maxim 15 zile", a adăugat Victor Ponta.