MENIU

Ponta vrea schimbarea regulilor privind interceptarea demnitarilor membri CSAT

Victor Ponta a declarat duminica seara la B1 TV ca isi doreste schimbarea regulilor privind interceptarea demnitarilor care sunt membri CSAT de catre procurori in dosarele penale, pentru ca interesul national sa fie aparat. Ponta a spus ca initiativa unei astfel de schimbari i-ar reveni sefului CSAT, adica presedintele Klaus Iohannis, notează Hotnews.ro.

Premierul a spus ca ar fi necesara o astfel de modificare pentru ca membrii CSAT au acces la informatii extrem de importante si confidentiale, precum orientarea strategica sau finantarea unor operatiuni din strainatate. "Ce ne facem daca un procuror din Zimnicea sau din Baia Mare cere interceptarea unui membru CSAT?", a spus Ponta, dand exemplul fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, el insusi obiectul unor cercetari al DNA in 2014.

Ponta nu a spus insa cum ar trebui modificate regulile privind interceptarea membrilor CSAT si nu a spus daca ar trebui aplicat un nou filtru institutional la cererile procurorilor in acest sens.

Ponta a facut aceste afirmatii in contextul in care DNA a inceput urmarirea penala a lui Darius Valcov, ministru al Finantelor si membru de drept al CSAT.

Reamintim ca membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională. Presedintele CSAT este presedintele tarii, iar vicepresedintele CSAT este premierul ROmaniei.

Mai multe articole despre:
CSAT Victor Ponta interceptări