MENIU

Ponta: Voi discuta cu ministrul Educației despre predarea limbii române la clasele maghiare

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, la Cozmeni, în județul Harghita, că va discuta cu ministrul Educației pentru îmbunătățirea sistemului de predare a limbii române la secția maghiară, astfel încât, limba oficială a statului să poată fi însușită mai ușor de copii.

"Cred că cel mai important lucru e să reușim să îi facem pe copii să învețe, să învețe în limba maternă, limba maghiară, să învețe și limba română, să învețe și engleza pentru că suntem cetățeni ai României, dar și cetățeni ai Europei (...) Am discutat deja și voi mai discuta cu ministrul Educației și, cred, este spre binele dezvoltării sistemului de educație, din această zonă, să avem un sistem îmbunătățit de predare", a declarat Victor Ponta, informează Agerpres.

Premierul a fost prezent, la Cozmeni, împreună cu vicepremierii Liviu Dragnea și Kelemen Hunor, pentru a preda șapte microbuze școlare, repartizate unor unități școlare, din județele Harghita și Covasna, precum și pentru a preda o serie de contracte de finanțare, pentru o serie de proiecte de infrastructură ce vor fi realizate prin Programul Operațional Regional.

Vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, i-a oferit premierului un manual de predare a limbii române, elaborat de un cadru didactic din zonă, special pentru copiii maghiari din clasele primare, solicitându-i sprijinul pentru a putea fi utilizat în școli.

"Suntem conștienți de lipsurile în ce privește cunoașterea limbii române în rândul elevilor maghiari. Acest lucru a fost interpretat negativ, dar este în cea mai mare parte rezultatul unei metodologii de predare neadecvate. La inițiativa unor pedagogi a fost elaborat un manual de predare a limbii române (...) și vă solicităm ajutorul pentru a se putea învăța din acest manual (...) Să știți că autorul este un pedagog de naționalitate română care a înțeles cu ce probleme ne confruntăm", a declarat Borboly Csaba.