MENIU

Victor Ponta, în cârje, a inaugurat 10 kilometri din autostrada ce leagă România de Ungaria

Premierul Victor Ponta a participat la inaugurarea tronsonului de 10 kilometri din autostrada Nădlac-Arad și la deschiderea puctului de frontieră, Nădlac II - Csanadpalota, între România și Ungaria. Premierul a venit în cârje la eveniment, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, fiind prezent la rândul lui la inaugurare. Lotul II din Autostrada Nădlac-Arad are o lungime de 16 kilometri, însă şase kilometri au fost deschişi circulaţiei în luna decembrie 2014. Prin urmare, astăzi, CNADNR deschide traficului cei zece kilometri rămaşi, cuprinşi între DN 7 Pecica şi Arad.

Premierul a anunțat încă de dimineață că va participa la inaugurare. Noul punct de frontieră care va fi inaugurat cu acest prilej - Nădlac II - va lega România şi Ungaria prin interconectarea autostrăzilor A1 şi M43, între localităţile Nădlac (România) şi Csanadpalota (Ungaria).

”Vreau să vă confirm că cei 10 kilometri sunt operaționali. S-au finalizat si contesatiile, în aceste conditii sunt 24 de ore importante, cel mai  important este că avem semnat un acord de 12 miliarde pentru infrastructura. Pentru prima data, suntem legați de Europa prin autostradă”, a spus premierul. 

"Anul acesta se dau în folosinţă loturile până la Lugoj şi lotul I după Lugoj, iar anul viitor, din Ungaria până dincolo se Sibiu se va merge pe autostradă. Bucata cea mai grea şi importantă, Sibiu-Piteşti, a fost aprobată ieri (vineri - n.r.) şi este pe primul loc în proiectele de infrastructură finanţate de Comisia Europeană. S-au finalizat contestaţiile şi s-a făcut studiul de fezabilitate", a afirmat Ponta.

Premierul a spus că ultimele 24 de ore sunt foarte importante pentru România, pentru că vineri s-a semnat contractul pentru o finanţare de 12 miliarde de euro pentru infrastructura din România.

"În plus, de azi (sâmbătă - n.r.), pentru prima dată în istoria noastră suntem conectaţi prin autostradă de Uniunea Europeană. Vreau să rămânem, acest guvern, nu doar cu faptul că am dat pensii, salarii şi am scăzut TVA. În sfârşit, după 25 de ani, se fac lucruri concrete pentru infrastructura din România", a spus el.

Întrebat de jurnalişti despre alte subiecte, premierul a refuzat să răspundă la orice altă întrebare, spunând că este supărat că presa din România nu a scris vineri despre finanţarea de 12 miliarde de euro obţinută.

"O să vă dezamăgesc foarte tare, dar având în vedere că ieri nu s-a vorbit deloc în presă despre 12 miliarde de euro primiţi de România, s-a vorbit despre altceva, pentru că eu am vorbit de altceva, azi nu mai fac greşeala aceasta şi vorbesc doar despre infrastructură, ca să fiţi obligaţi voi să vorbiţi despre ce e important, să vorbiţi despre autostrăzile din ţara asta, după care, de luni, ne întoarcem la problemele politice", a spus Ponta.

Întrebat despre numirea noului ministru al Transporturilor, Ponta a spus că este convins că preşedintele se va pronunţa în perioada următoare.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Bogdan Cotârlici, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că autorităţile române şi ungare au stabilit ca în data de 11 iulie să fie deschisă la graniţă autostrada pan-europeană. România şi Ungaria au convenit înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat, care va lega cele două ţări prin interconectarea autostrăzilor A1 şi M43, între localităţile Nădlac (România) şi Csanadpalota (Ungaria).

Noul punct de frontieră a fost aprobat prin memorandum, în şedinţa de miercuri a Guvernului român.

Guvernul arată că noul punct de frontieră va facilita atât traficul internaţional de persoane, cât şi traficul internaţional de mărfuri, introducând, totodată, şi o limită de greutate de 7,5 tone în privinţa traficului prin punctul de la Nădlac – Nagylak.

Suprafaţa punctului Nădlac II este de 22 de hectare şi este complet supravegheată video. De asemenea, camerele instalate la cabinele de control identifică automat numerele de înmatriculare ale maşinilor, iar programele informatice afişează dacă maşinile sunt furate sau dacă au vigneta plătită.

Din cele zece benzi de pe fiecare sens, patru sunt pentru autoturisme, patru sunt pentru automarfare, nefiind inclus transportul de mărfuri ce trebuie controlate fitosanitar şi veterinar şi transportul de mărfuri periculoase, iar două sunt pentru autocare.

Pentru traficul greu vor exista patru cântare, două pe fiecare sens de circulaţie. Parcarea de pe sensul de ieşire din ţară are 107 locuri pentru camioane, scrie Mediafax

Proiectul amenajării acestui punct de frontieră a fost modificat faţă de cel cuprins în contractul de construire a autostrăzii Nădlac-Pecica. Astfel, la solicitarea autorităţilor, punctul a fost extins, pentru a avea o capacitate de tranzit mult mai mare decât cea prevăzută iniţial, iar costurile de amenajare se ridică la peste 30 de milioane de lei, pentru care s-a semnat un contract nou cu asocierea de firme care a realizat autostrada.

Începând din 15 iulie, automarfarele cu o capacitate de peste 7,5 tone nu vor mai putea tranzita Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, de pe DN 7.

Lotul II din Autostrada Nădlac-Arad are o lungime de 16 kilometri, însă şase kilometri au fost deschişi circulaţiei în luna decembrie 2014, odată cu primul lot, pentru a exista legătură între DN 7 şi şoseaua de mare viteză. Astfel, CNADNR va deschide traficului cei zece kilometri rămaşi, cuprinşi între DN 7 Pecica şi Arad. Construcţia Autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărţită în două loturi, pe o distanţă totală de aproape 39 de kilometri. Primul a fost adjudecat iniţial de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane de euro, iar lotul II a revenit Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane de euro.

Lucrările de construcţie pentru cele două tronsoane au fost deschise în octombrie 2011, termenul de execuţie fiind de un an şi jumătate. CNADNR a reziliat, la finele anului 2012, contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor, şi a atribuit, în decembrie 2013, asocierii italo-germane Astaldi-Max Boegl, un contract de 308 milioane de lei (69 de milioane de euro), cu TVA, pentru finalizarea acestora. CNADNR a reziliat în vara anului trecut şi contractul de proiectare şi execuţie a lotului al doilea, după falimentul constructorului Alpine Bau din Austria, comunicând la vremea respectivă că stadiul de execuţie a lucrării era de 84,75%. Lotul al doilea al autostrăzii Nădlac-Arad, în lungime de 16,6 kilometri, va fi finalizat tot de asocierea italo-germană Astaldi – Max Boegl.

 

Victor Ponta a postat pe pagina sa de facebook un mesaj în care a scris că are o emoție specială, întrucât a aflat astăzi că unul dintre  stra-străbunicii săi a fost mutat cu toata familia la Pecica pentru a munci la pietruirea drumului Pecica, iar acum, la un secol si jumatate după, el  participă la inaugurarea autostrazii Nadlac-Pecica-Arad (inceputa in 2013 si finalizata acum).

”Am o emotie speciala azi! Am aflat din familie faptul ca inainte de anul 1900 unul din strastrabunicii mei se chema Ponte ,era de meserie pietruitor de drumuri si locuia la Trieste (parte atunci a Imperiului Austro-Ungar ca si zona Aradului nostru). A fost mutat cu toata familia la Pecica pentru a munci la pietruirea drumului Pecica-Nadlac. A ramas sa locuiasca aici si romanii i-au schimbat numele in Ponta! Acum la un secol si jumatate dupa particip la inaugurarea autostrazii Nadlac-Pecica-Arad (inceputa in 2013 si finalizata acum)!”, a scris premierul pe pagina sa de facebook.