MENIU

Teodor Meleșcanu, despre diaspora: Rolul MAE este sprijinul logistic pentru organizarea alegerilor

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, marți seară, la Realitatea TV, în contextul propunerilor făcute Biroului Electoral Central, privind înlesnirea procesului de votare în diaspora, că s-ar putea ajunge la dublarea numărului de voturi, numai prin adoptarea unor măsuri mai bune de organizare, pentru care se așteaptă răspunsul Biroului Electoral Central. Meleșcanu a ținut să precizeze, cu privire la statutul MAE și rolul în organizarea votului din diaspora, că ”nimeni nu știe că rolul ministerului”, în cauză, este strict legat de ”sprijinul logistic” și că responsabilitatea îi revine, de fapt, Biroului Electoral Cetral și Biroului Electoral pentru Străinătate, privind această chestiune.

”Răspunsul depinde de cel pe care ni-l va da BEC. Astăzi, în ora 15, am trimis o scrisoare la BEC, în care aveam două categorii de probleme: prima, care se referă la imposibilitatea înființării de noi secții de votare, pentru care am cerut să ni se dea fără echivoc temeiul legal pentru înființare precum și procedele aferente și termenele legale de constituire sau constatarea birourilor electorale. Și a doua categorie de măsuri, propuse Biroului Electoral Central, se referă la adoptarea unor măsuri relativ simple, care au ca obiectiv să faciliteze derularea procesului electoral. Din estimări, rezultă că practic s-a realiza dublarea numărului de voturi, numai prin adoptarea unor măsuri de organizare, precum: măsura ca, în cazul în care, în dimineața alegerilor, reprezentanții partidelor nu se prezintă în comisia de votare, care e formată din șapte persoane, să aibă drept presedintele comisiei să completeze numărul lor. Examinăm să luăm și niște săli mai mari, în niște orașe unde au fost probleme mari. Trebuie să primim aprobarea de la BEC ca sa schimbăm adresa birourilor electorale. Rolul MAE este sprijinul logistic pentru organizarea alegerilor”, a declarat ministrul de Externe.

În ceea ce privește situația românilor de la Paris, Meleșcanu a precizat că o altă propunere, înaintată BEC a fost ”schimbarea sediului unei secții de votare și închirierea unei săli de sport, pentru a permite mărirea capacității de votare”.

”Lucrurile se pot și acolo îmbunătăți, printr-o altă modalitate propusă, de a reduce datele care se înscriu în tabelul pentru cei care votează, respectiv să fie limitat la nume, prenume, CNP și orașul unde locuiește. Deci se poate chiar și acolo îmbunătăți. Prima era completarea comisiilor de votare până la șapte persoane, pentru că de numărul acestor persoane depinde și numprul ștampilelor pe care le poți utiliza. 126 de reprezentanți ai partidelor au lipsit la primul tur. A doua chestiune, este completarea tabelului electoral numai cu câteva date, pentru că avem și declarația pe propria răspundere, unde sunt date elementele persoanale și, în al treilea rând, avem în vedere și am solicitat și pentru aceasta, o aprobare, schimabarea unor localuri cu unele mai mari, la Paris și la Londra. (...)Una din propunerile pentru schimbarea sediului unei secții de votare este tocmai la paris și închirierea unei săli de sport, pentru a permite mărirea capacității de votare. La Paris, sunt două sectii de votare în aceeași clădire. Ceea ce se poate face este ca prin măsuri, privind o mai bună organizare, să reușim să facem o dublare a numărului celor care pot să voteze”, a precizat ministrul de Externe.

Întrebat de jurnalista Marinela Mititelu cum își explică faptul că Andrei Marga, în calitate de ministru de Externe, a putut, în 2012, la referendumul de demitere al președintelui Traian Băsescu, să dubleze secțiile de vot din străinătate și că domnia afirmă că nu poate, Teodor Meleșcanu a răspuns:

”Dumneavostră confundați două lucruri care sunt total diferite: secțiile de votare, pentru referendum, care au un anumit regim, pe Legea referendumului și se stabilește de către MAE și schimbarea secțiilor de votare, înființarea de noi secții de votare, între turul unu și doi, al alegerilor prezidențiale. Este un lucru interzis expres prin Art. 54 paragraful doi, este și incorect. Nu este vorba nici de bunăvoință, nici de rea-voință, ci de prevederile legale acolo unde BEC trebuie să le interpreteze”, a explicat Teodor Meleșcanu.

Pe de altă parte, Teodor Meleșcanu a anunțat că va realiza un proiect de lege, în comun cu un grup de lucru în care vor fi invitați români din diaspora, după finalizarea alegerilor prezidențiale, privind votul din străinătate, subliind că ”dispozițiile preluate de la legea din România și aplicate la secțiile din străinătate, nu se potrivesc” și că, de aceea, trebuie realizată o schimbare, în acest sens.

” La ora actuală, sunt dispoziții preluate de la legea din România și aplicate la secțiile din străinătate și nu se potrivesc. În România, avem liste permanente, în străinătate, acest lucru nu există și una din primele condiții care ar trebui realizare este ca fiecare român, care are rezidența în străinătate, să se anunțe cu șase luni înainte la ambasada, că vine la vot. Toate țările civilizate au acest rol și al doilea lucru e că acest proiect îl voi realiza în comun cu un grup de lucru, în care voi invita românii din diaspora”, a adăugat ministrul de Externe.

La întrebarea consultantului politic, Cozmin Gușă, de ce domnia sa nu poare rezolva această situație, ”by the book, cum spune englezul, în condiţiile în care sunt posibilităţi financiare” și ”pare rezolvabilă din punct de vedere legal”, Teodor Meleșcanu a răspuns:

”Vom face tot ce ne stă în putință ca lucrurile să fie cât mai bine organizate, în cadrul care există, după care vom veni să schimbăm acest cadru, dar trebuie, ca indiferent care va fi rezultatul, trebuie să asigurăm acest drept, pe viitor, pentru toți românii”, a precizat ministrul de Externe.