MENIU

Ponta: Dacă CCR decide că Băsescu nu poate face campanie electorală și acesta continuă, va plăti

Ponta: Dacă CCR decide că Băsescu nu poate face campanie electorală și acesta continuă, va plăti / Foto: MEDIAFAX

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, într-o emisiune tv, că președintele Traian Băsescu va plăti dacă pe 21 mai Curtea Constituțională va decide că nu are voie să facă campanie electorală, iar acesta va continua să facă același lucru.

"Dacă CCR (Curtea Constituțională — n.r.) va decide că președintele, oricum se numește, nu are voie să fie implicat în campania electorală, ceea ce cred că va fi o decizie bună mai ales pe viitor pentru că nu mai vreau să văd președinți cu treninguri și tricouri, iar Băsescu va continua să facă campanie, orice om care greșește va plăti. Și eu militez pentru libertăți cu condiția să respecte funcția pe care poporul ți-o acordă. Judecătorii au voie să voteze, dar nu au voie să intre în sală cu tricouri, militarii, prefecții la fel, cu atât mai mult președintele României. Mi-e greu să mi-l imaginez pe președintele Germaniei sau al Italiei, care au fost aleși politic, mergând prin țară în campanie electorală. Nici măcar Francois Hollande care e un fel de șef al guvernului nu face lucrul acesta", a declarat Victor Ponta.

Premierul a adăugat că președintele poate fi sancționat, inclusiv cu suspendarea, chiar și cu o zi înainte de a-și finaliza mandatul, dacă încalcă o decizie a CCR.

"Poate să țipe Parlamentul European cât vrea, dar sunt convins că de această dată dacă, mai ales dacă există o decizie a CCR, nu îl mai sprijină nimeni. S-ar putea să i se spună să se potolească, așa cum a fost când nu voia să învestească noul guvern, dar s-a potolit", a declarat Victor Ponta.

Și vicepremierul Liviu Dragnea a avut o reacție pe tema posibilei suspendări a președintelui Traian Băsescu în emisiunea menționată.

"Noi nu suntem pregătiți de a treia suspendare a președintelui, ci de a guverna țara. Dar Traian Băsescu forțează suspendarea, face orice să iasă în evidență, să meargă peste tot, să facă campanie Elenei Udrea și partidului acesteia. Dacă e suspendat, face și mitinguri de susținere apoi", a spus Dragnea.