MENIU

Ponta: A fost o ședință dificilă. Votul din 16 noiembrie este o lectie dureroasă pentru mine

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, joi seară, la finele ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, că nu are să le reproseze nimic membrilor excluși din partid, Marian Vanghelie, Mircea Geoană și Dan Șova, pentru pierderea alegerilor din 16 noiembrie, însă a precizat că "este nevoie de o echipă de conducere care să fie unită și să aibă un proiect comun". Ponta a mai precizat că "reforma radicală de care PSD are nevoie nu se va limita doar la înlocuirea a doi-trei oameni". 

”A fost o ședință dificilă și pentru mine, un moment și mai dificil din care pot să învăț. O să încerc în perioada următoare să fiu un prim-ministru bun, care să colaboreze cu președintele, cu Parlamentul, cu forțele politice. Votul din 16 noiembrie este o lecție dureroasă pentru mine, dar poate venită la momentul oportun și cei care pot sa invete, din asemenea lecții, au poate o a doua șansă (...) În final, am avut și o discuție legată de echipa cu care mergem mai departe. Nu o sa dau niciodată vina pe nimeni. Acum, că am pierdut, îmi asum singur această responsabilitate, nu ar fi normal să dau vina pe altcineva. Este nevoie de o echipă de conducere care să fie unită și să aibă un proiect comun. Din acest punct de vedere, au fost trei dintre colegii noștri pe care nu doar eu, ci majoritatea covârșitoare din CExN a considerat că trebuie să ne despărțim drumurile și, în ce mă privește, nu am fost omul deciziilor radicale și am plătit un preț pentru asta. Este nevoie să rămâi în echipă cu cei care au un proiect în comun cu tine. Ceea ce este cel mai important, este ca, în primăvară, în baza lucrurilor bune pe care le-am făcut, dar mai ales în baza lecțiilor, erorilor și greșelilor noastre, care ne-au dus la pierderea pentru a treia oara la rând a alegerilor prezidențiale, să avem un nou proiect politic și să fim principala forță de schimbare în bine a României”, a afirmat Victor Ponta.

Întrebat, însă, de ce a fost exclus senatorul Mircea Geoană, din partid, liderul PSD a răspuns:

"A fost o discuție mai lungă în CExN și am considerat, cei 80 de colegi care au votat, că este un moment în care fiecare trebuie să meargă pe drumul lui. Am vorbit despre viitor, despre o echipă coezivă care să aibă șanse în viitor (...) Dacă aș fi știut azi tot ce trebuie făcut pentru ca în 2016 și 2019 să fim în continuare partidul care guvernează bine, dar care nu mai e acuzat de comunism, aș fi zis azi și as fi convocat Congresul în decembrie. Nu se poate poate da un proiect pentru patru ani de zile de pe o zi pe alta. Dacă e cineva care, astăzi, zice că știe tot ce s-a întamplat legat de ziua de 16 noiembrie, e prematur. E vorba de un ciclu electoral, patru alegeri sunt în România, echipa care a condus partidul în cele patru alegeri își depune mandatul și se formează o nouă echipă. Însă nu poți să vii în decembrie cu noul proiect și cu noua echipă. Voi susține acel proiect din primăvară, care cred că va răspunde, pe de-o parte, așteptărilor celor cinci milioane de români care ne-au votat, dar și celor care au votat împotriva noastră (...) Îmi doresc ca viitorul Guvern să fie pregătit pentru că guvernarea țării e un lucru mult mai greu, decât câștigarea unor alegeri”, a detaliat premierul.