MENIU

PNL în ședință! Dizolvarea Parlamentului se află pe agenda liberalilor

Ziua zero dupa moțiunea de cenzură. Liberalii s-au reunit joi în ședință înainte de a merge la consultările de la Cotroceni. 

PNL își va stabili strategia pentru declanșarea alegerilor anticipate, cu atât mai mult cu cât dizolvarea Parlamentului se află pe agenda liberalilor.

Guvernul Orban a operat pe ultima sută de metri mai multe modificări ale alegerii Parlamentului prin Ordonanță de Urgență, care indică și pregătirea pentru alegeri anticipate. Schimbările gândite de PNL valorifică poziția bună din sondaje a partidului lui Ludovic Orban, care ar putea fi principalul beneficiar al acestora, dacă vor intra în vigoare la momentul alegerilor parlamentare, indiferent dacă sunt anticipate sau la termen. Și dacă nu vor fi declarate neconstituționale de către CCR.

În cazul în care ar avea loc dizolvarea Parlamentului, Constituția spune că sunt convocate alegeri anticipate „în cel mult trei luni”. Modificările operate de Cabinetul Orban cu câteva ore înainte de demitere se referă și la acest termen. Ordonanța aplică o interpretare și spune că se pot convoca alegeri anticipate în 50 de zile de la data dizolvării Parlamentului, iar data lor este anunțată de guvern la cinci zile de la data dizolvării.

Rămâne ca acest aspect să fie interpretat de specialiști, în condițiile în care este limpede graba celor care au făcut ordonanța de urgență de a permite ca scrutinul parlamentar anticipat să poată avea loc mai devreme de cele 90 de zile - limita maximă impusă de Constituție. Așadar, 50 de zile, în interiorul perioadei maximale impuse de Constituție.

De asemenea, această precizare într-un act normativ sugerează că strategia pentru alegeri anticipate a PNL are și un calendar. Din această perspectivă, se pare că liberalii vizează alegeri generale - locale și parlamentare în a doua parte a lunii mai sau în luna iunie.