MENIU

Petrache: Am ajuns la un punct final. Resetarea clasei politice trebuie să plece tot de la partide

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat, marți seară, în cadrul unei ediții speciale, la Realitatea TV, că România "a ajuns într-un punct de inflexiune" și că "resetarea clasei politice trebuie să plece tot de la partide, sub presiunea societății civile". În acest context, Petrache a asigurat că "viitorul Guvern va fi unul cu tehnocrați, cu oameni din partid, care nu au mai fost în primă linie guvernamentală", precizând că PNL a stabilit data până la care comisiile de specialitate vor pregăti proiectele de legi necesare programului de guvernare al Opoziției.

"Astăzi am hotărât ca, până la întâlnirea din 27-28 august cu grupurile parlamentare, comisiile de specialitate să pregătească proiectele de legi necesare proiectului nostru de guvernare. Avem o acțiune de pregătire atât a alegerilor locale, cât și pentru guvernare și acțiunile politice firești, dezbaterile din fiecare zi", a declarat Petrache.

Întrebat câte semnături a strâns PNL, până acum, în cadrul campaniei "Semnează-i demisia lui Ponta", Petrache a răspuns:
"Astăzi, eram undeva la 162.000. În două săptămâni de zile facem milionul promis".

În viziunea sa, având în vedere modul în care a fost guvernată în ultimii trei ani, "România a ajuns la un punct final", atrăgând atenția asupra riscului reprezentat de anumite măsuri guvernamentale care pot să aducă țara "într-o zonă periculoasă". În acest sens, Petrache a subliniat că sunt câteva sisteme publice care nu mai pot fi apanajul unui singur partid.

"Riscul cel mai mare pentru noi acum este să cădem acum. Deja suntem căzuți de la alegerile prezidențiale încoace într-o perioadă populistă, în care se pot lua fel de fel de măsuri guvernamentale, care să aducă țara într-o zonă periculoasă. Nu are nicio legătură Codul Fiscal. Când l-am pregătit și propus noi, era urmat de niște măsuri care să îl facă sustenabil. A crescut datoria publică cu vreo 15 miliarde de euro, vreo câteva sute de kilometri de autostrăzi din bani proprii. Nu am văzut niciun kilometru de autostradă inaugurat pe bani europeni. România, după părerea mea, a ajuns la un punct final. Sunt câteva sisteme publice: sănătate, educație, muncă și protecție socială, administrație, apărare și siguranță publică care nu mai pot fi apanajul unui singur partid. Trebuie să rezulte în urma unor dezbateri între partide și societate civilă. De câteva luni de zile trăim din măsură în măsură", a mai spus Marian Petrache. 

Am ajuns la un punct de inflexiune și măcar la sistemele publice trebuie să fie un consens între partid și societate. Avem un președinte care a candidat pe un program în care spunea că vrea să fie arbitru pe principalele teme politice (...) Viziunea am făcut-o. Am stabilit-o. Măsurile le-am stabilit, acum avem nevoie pentru sesiunea care începe deja să propunem niște pachete de legi care să sprijine viziunea noastră despre guvernare. Am făcut primele măsuri economice și sociale pe fiecare comisie în parte și acum venim cu pachetele de legi. De 25 de ani tot legiferăm. Președintele a venit cu trei lucruri importante care ne lipsesc: nevoia de consens, după 25 de ani nu am reușit să ajungem la un consens, recăpătarea încrederii în instituțiile statului, o nevoie stringentă pentru societatea românească și readucerea respectului în viața publică", a mai spus Petrache.

Întrebat cum garantează faptul că următorul Guvern nu o să fie alcătuit din aceiași politicieni, Petrache a explicat:

"Viitorul Guvern va fi unul cu tehnocrați, cu oameni din partid, care nu au mai fost în primă linie guvernamentală. Eu nu cred că sunt niște sertare cu oamenii care vor să facă politică. Cred că resetarea clasei politice trebuie să plece tot de la partide sub presiunea societății civile. Am modificat statutul, am început să avem o conduită în Parlament, am făcut un proiect să promovăm oameni politici din linia a doua, a treia și a patra din partid. E un proces care durează și suntem conștienți că dacă nu ne schimbăm, vom pieri ca partid", a adăugat Petrache.

În ceea ce privește situația liberalului Dan Motreanu, vicepreședintele Camerei Deputaților, cercetat pentru spălare de bani şi folosirea funcţiei de conducere în partid pentru obţinerea de foloase necuvenite, Marian Petrache a explicat că "atunci când se va întâmpla ceva, va face pasul înapoi".

"Când se va întâmpla ceva, va face paul înapoi. El e suspect, nu s-a întâmplat nimic. Dommul Ponta e inculpat", a mai spus secretarul general al PNL.