MENIU

Petiție pentru demisia lui Meleșcanu după haosul de la votul din diaspora

O petitie online prin care se cere demisia ministrului de Externe, Teodor Melescanu, a fost initiata de Declic, duminica, dupa ce mii de romani din diaspora nu au putut sa voteze din cauza proastei organizari de la Bucuresti. In cateva ore, peste 60.000 de oameni au semnat petitia si numarul acestora creste de la un minut la altul.

"Cerem demisia pentru sabotarea, inca o data, a romanilor de peste hotare si a dreptului acestora de a vota. Va indemnam sa va dati demisia urgent, pentru ca sunteti incompetent", transmit initiatorii petitiei "Teodor Melescanu - DEMISIA!".

Acestia amintesc ca tot Melescanu era ministru si la alegerile 2014, cand la fel s-a intamplat in diaspora.

Mii de romani nu au reusit sa voteze duminica in diaspora pentru alegerile europarlamentare, desi unii au stat ore in sir la coada.

Petiția poate fi semnată AICI

Meleșcanu a spus duminică că România și-a atins limitele în ceea ce privește capacitatea de organizare a votului din străinătate și a explicat că este nevoie de introducerea votului prin corespondență sau vot electronic.

”Am dublat numărul secțiilor de votare. Din punctul meu de vedere am făcut tot ce era posibil pentru a le da posibilitatea românilor să-și exprime votul. Și acasă, și în străinătate participarea foarte largă ne-a contrazis toate estimările. În străinătate s-a stat cam 2 ore în medie, dar am văzut și în România că s-a stat la coadă. Și la New York unde am votat eu s-a stat circa 40 de minute la vot. Din punctul meu de vedere ne-am atins limitele pentru modul în care putem noi asigura votul în străinătate. Nu poți să faci față cu resurse limitate unui val foarte mare de români.

Este explicit nevoie de o nouă legislație, indiferent că este vorba despre vot electronic sau vot prin corespondență.

Nu avem resursele materiale și umane pentru a acoperi un val mare de cetățeni care vin la vot.”, a spus Teodor Meleșcanu, la Antena 3.

Președintele Klaus Iohannis a criticat organizarea haotică a votului din străinătate.

”Este inacceptabilă bătaia de joc a autorităților la adresa românilor din diasporă. Românii au fost supuși unor noi umilințe din cauza unor guvernanți incapabili să înțeleagă că rolul lor este să fie în slujba cetățeanului.

Cer să ia măsuri astfel încât românii din diaspora să poată vota în condiții normale”, a spus Iohannis.

Mai multe articole despre:
Meleşcanu demisia