MENIU

Pavel Filip sosește marți la București.E prima vizită externă a premierului moldovean după învestire

Premierul moldovean, Pavel Filip, sosește, marți, într-o vizită oficială în România. Este prima vizită externă a premierului proaspăt învestit al Republicii Moldova, potrivit Realitatea TV.

Prima oprire Pavel Filip o va face la Palatul Victoria, unde are programată o întrevedere cu premierul Dacian Cioloș la ora 10,00.

"Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi omologul său român, Dacian Cioloş, au convenit în cadrul unei convorbiri telefonice să se întâlnească marţi, 26 ianuarie, la Bucureşti, pentru a discuta pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi a acţiunilor ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti. Cei doi premieri vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană", potrivit Biroului de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Ulterior, premierul moldovean se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, care îl va primi la Palatul Cotroceni la ora 12.00.

În cadrul unei ședințe tensionate, Parlamentul moldovean a acordat, săptămâna trecută, Guvernului Filip votul de învestitură. Majoritatatea care a susținut Guvernul a evitat astfel declanșarea alegerilor anticipate, care ar fi fost câștigate de politicienii proruși, instalând la șefia Executivului un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc. Votul de învestitură a fost urmat de un protest violent la sediul Legislativului, în urma căruia șapte polițiști și trei civili au fost răniți. În cele din urmă, la miezul nopții, miniștrii Guvernului Filip au depus jurământul în fața șefului statului, Nicolae Timofti, în cadrul unei ceremonii ascunse.

Au urmat alte trei zile de proteste, manifestanții cerând dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.