MENIU

Horia Roman Patapievici: Numele lui Iohannis trebuie legat de acţiune şi fermitate

Scriitorul Horia Roman Patapievici, invitat în emisiunea Jocuri de Putere, a răspuns la mai multe întrebări adresate de moderatorul Rareş Bogdan, legat de cele şase luni de mandat ale lui Klaus Iohannis, despre unde s-a greşit în 2012 şi cum comentează faptul că a fost numit "intelectualul lui Băsescu".

Horia Roman Patapievici a spus că dacă ar fi fost în locul preşedintelui Iohannis, ar fi cerut demisia de la început a premierului Victor Ponta.

"Eu as fi cerut demisia premierului. Dar nu m-a intrebat nimeni. Atunci trebuia fortata demisia. Ponta a demonstrat ca are un mare potential de a facere rau. In cele 6 ani am vazut multa tacere, putina actiune si prea putina fermitate.
Tacerea sa inceteze, actiunea trebuie sa sporeasca, iar fermitatea trebuie sa fie asociata ca imagine cu presedintele Romaniei.", este de părere scriitorul.

2012 este apogeul sentimentului de ură

Întrebat unde s-a gresit în 2012, Roman Patapievici a spus că: "In 2012 este apogeul unei constructii publice care e bazata pe legitimitatea urii. Ura in spatiul public nu este un lucru legitim. Societatea romaneasca a fost alimentata cu un sentiment de ura, chiar fata de Traian Basescu. 2012 este apogeul acestui lucru! A fost o fortare! A fost o distanta intre uzul legii si abuzul legal.", a comentat invitatul lui Rareş Bogdan.

Explicatia pentru care este deranjat de titulatura intelectualul lui Basescu

"Nu era o formula descriptiva, era un stigmat. Iar stigmatul verbal este exact ca distanta dintre evreu care este o descriere si jidan care este un stigmat, o injurie. Intelectualul lui Basescu a functinat in societatea romaneasca exact ca denominatia odioasa: jidan. Nu a fost o descriere, a fost o condamnare, ceea ce inseamna de fapt diabolizarea unei pozitii politice. In democratie, pozitiile politice nu pot fi diabolizate, decat daca sunt pozitii politice criminale", a spus Roman Patapievici.

Patapievici: "Împuşcatul nu este o metaforă! Răspunsul Academiei nu e în regulă"