MENIU

Orban: "Realitatea este că PNL a pierdut alegerile. Cred că avem o problemă la nivel de leadership"

Azi Capitala, mâine demisii în toată țara. Ludovic Orban, declarații explozive înaintea BPN al PNL

Deputatul PNL Ludovic Orban a comentat la Realitatea TV pe marginea actualei situaţii în care se află Partidul Naţional Liberal.

"Referitor la analiza rezultatelor (de la alegerile locale, n. red), primul şi cel mai important lucru: nu trebuie să ştii foarte multă aritmetică ca să-ţi dai seama că 37 e mai mare decât 32. Din păcate, realitatea este că PNL a pierdut alegerile. Al doilea lucru care este important în analiză este să nu uităm de unde am plecat: după alegerile prezidenţiale, PNL era pe 43-44%; într-un an de zile practic, a căzut cu aproape 10% la nivel naţional", a explicat Ludovic Orban la Realitatea TV.

"Un alt lucru pe care aş vrea să-l remarc este simptomul Bucureşti, care nu a existat, de fapt, numai în Bucureşti. În realitate, în mediul urban, acolo unde nu am avut candidaţi bine văzuţi de populaţie, cu profil conturat, fie primari în funcţie, acei candidaţi care nu erau foarte cunoscuţi nu au putut să ridice partidul; atunci îţi dai seama ce putere de tracţiune are PNL. Lucrurile acestea trebuie analizate cu luciditate, cu foarte mare seriozitate şi trebuie văzut exact cauzele care stau la cauza acestei scăderi a PNL şi a pierderii alegerilor locale. Eu cred că avem o problemă la nivelul leadership-ului în ceea ce priveşte percepţia publică, cota de încredere; de asemenea, avem o funcţionare care nu este foarte sănătoasă a PNL. Nu se iau decizii instituţional, prin dezbateri, dialog. Pentru că nu avem lideri care să fi fost aleşi, care să fi trecut prin filtrul alegerilor; marea majoritate a comisiilor pe care le avem la nivel naţional, judeţean şi local sunt nişte conduceri numite de sus în jos. Ori membrii PNL care au fost implicaţi în campanie, care au intrat în relaţie directă cu cetăţenii, care ştiu foarte bine cine sunt membrii şi liderii PNL care se bucură de încredere, trebuie lăsaţi să aleagă conducerile la nivel local, judeţean şi mai ales naţional", a adăugat deputatul PNL.

Întrebat dacă există nemulţumiri ale organizaţiilor din ţară ale PNL cu privire la felul în care conducerea centrală înţelege să se manifeste post-alegeri locale, Ludovic Orban a răspuns:

"Sunt, normal. E firesc! Chiar şi primarii aleşi şi candidaţii de primari şi membrii activi care au făcut campanie cunosc că avem probleme în ceea ce priveşte percepţia unei părţi din conducerea naţională la nivelul cetăţenilor obişnuiţi. Se ştie lucrul acesta, dar nu ştiu dacă va exista voinţa în PNL să se cearnă aceşti oameni şi mai ale să fie trecuţi în plan secund oamenii care fac rău partidului şi să fie promovaţi prin alegeri oameni care să fie mai apropiaţi de exigenţele alegătorilor. Inclusiv ca poziţionare politică, ca şi mesaj, PNL-ului i-a lipsit o anumită consecvenţă în reprezentarea acelui public care în mod tradiţional ne reprezintă, şi anume pătura dinamică a societăţii, mediul de afaceri, profesiile liberale, oamenii care au iniţiativă... De multe ori am avut poziţionări mai degrabă populiste, nu ne-am deosebit foarte tare de PSD. De multe ori am picat în competiţia aceasta populistă de discurs pe care o are PSD-ul şi care se pricepe mult mai bine decât noi, în mod evident", a precizat Ludovic Orban.

Referitor la o eventuală alianţă în teritoriu cu UDMR-ul, aşa cum Alina Gorghiu a declarat la Realitatea TV, deputatul a subliniat că trebuie să existe o dezbatere în PNL înainte de a fi luată o decizie.

"Nu cred că poate cineva să vorbească de o strategie de alianţă, fără să existe o dezbatere în PNL. Eu cred că trebuie aleşi cu foarte mare grijă partenerii; oricum nu prea avem cu cine să facem înţelegeri, pentru că, din păcate, am ajuns într-o oarecare formă de izolare. Sigur, nu trebuie făcute înţelegeri cu PSD-ul; (...) în niciun caz o alianţă instituţională cu UDMR-ul. Poate în anumite localităţi sau judeţe unde s-a constituit o majoritate, se poate vorbi cu UDMR-ul, dar nu numai cu UDMR-ul", a conchis Orban.