MENIU

Delia Popescu, propunerea lui Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Comunicaţiilor

Delia Popescu, preşedintele Agenţiei pentru Agenda Digitală din România, este numele propus de premierul Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor, anunţă Guvernul, într-un comunicat. Premierul i-a trimis propunerea preşedintelui Iohannis, iar după semnarea decretului, Delia Popescu ar urma să depună jurământul pentru preluarea mandatului. Interimatul la Comunicaţii a fost asigurat de Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei premierului.

Delia Popescu activează în domeniul e-guvernării din anul 2003 ocupându-se de dezvoltarea și implementarea sistemelor informatice destinate furnizării serviciilor publice electronice atât pentru cetăteni cât și pentru mediul de afaceri, (Sistemul Electronic de Achiziții Publice-SEAP, Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în transporturi-SIAE, Punctul de Contact Unic electronic – PCUe, Sistemul Național Electronic de Plată online taxe și impozite – SNEP).

Cine este Delia Popescu

Principala sa preocupare a fost susținerea de parteneriate strategice destinate unei implementări coerente de servicii de eGuvernare, având ca principal obiectiv îmbunătățirea performanței administrației publice prin oferirea de servicii electronice de calitate. Din 2014 este Președinte al Agenției pentru Agenda Digitală a României, instituție publică finanțată din venituri proprii și aflată în coordonarea Prim-Ministrului.

În perioada 2009-2014 a fost Vice-Președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională, instituție publică în subordinea Ministerului pentru Societatea Informatională.

În perioada 2008-2009 a fost director al departamentului documentare tehnică în cadrul Agenției pentru Serviciile Societății Informaționale, instituție publică în subordinea Ministerului pentru Societatea Informațională. Din 2007 până în 2008 a fost șef Serviciu Atribuire Electronică în Transporturi în cadrul Agenției pentru Serviciile Societății Informaționale. Din 2013 este membru în Consiliul INIS-Infrastructura Națională pentru Informații Spațiale privind datele spațiale.

S-a născut la București, la 22 noiembrie 1978 și este necăsătorită.

Ce spunea ministrul interimar

Ministrul interimar al Comunicaţiilor, Dragoş Tudorache, a declarat luni că numele viitorului deţinător al acestui portofoliu va fi făcut public miercuri, când va depune şi jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

''Numele ministrului Comunicaţiilor o să-l aflaţi miercuri. Aşa cum premierul a anunţat de săptămâna trecută, miercuri se va şi anunţa şi va depune şi jurământul'', a precizat Dragoş Tudorache în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii.

El a mai spus că viitorul ministru al Comunicaţiilor va fi tot apolitic.

''E o persoană cunoscută, e o persoană din domeniu. (…) Am căutat pe cineva care să înţeleagă la fel de bine şi administraţia publică, dar să înţeleagă foarte bine şi cum funcţionează industria şi mediul privat, pentru că e o articulare importantă între cele două segmente. Am vrut să ne asigurăm că viitorul ministru are şi energia şi dinamismul necesar unui astfel de domeniu foarte important, foarte dinamic, cu un potenţial uriaş de creştere pentru economia României, dar care să înţeleagă şi zona de privat şi domeniul public'', a detaliat Tudorache.