MENIU

Noi proteste antiguvernamentale la Chişinău. A patra zi de manifestaţii

Un nou protest în capitala Republicii Moldova. Manifestanţii cer dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. Liderii Andrei Năstase (Partidul Demnitate si Adevar), Igor Dodon (Partidul Socialistilor) și Renato Usatii (Partidul Nostru) anunțau, încă de vineri, o nouă acțiune de protest. La această oră, zeci de mii de persoane s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, informează Mediafax.

UPDATE 16,30. "A trecut un an de când protestăm în stradă. Actuala guvernare controlează întreaga țară și încearcă să instaureze aici dictatura, însă nu-i va reuși pentru că poporul s-a deșteptat. Chemăm pe cei care se află la conducerea țării să vină aici și să-și depună demisia, pentru că noi vrem alegeri anticipate și un șef al statului ales de către popor", a declarat presedintele Consiliului Marii Adunări Naționale, Andrei Năstase, citat de Agerpres.

Președintele PSRM, Igor Dodon, a afirmat că în această zi în premieră de la declararea independenței toți cetățenii s-au unit în PMAN. "Problema noastră e că ne divizăm în naționalități, noi suntem cetățeni ai R. Moldova, care vrem să trăim acasă, vrem ca copiii noștri să crească acasă, iar faptul că ne-am unit spune că putem salva țara. Trebuie să facem tot posibilul să obținem alegeri anticipate, iar acestea pot avea loc doar dacă vom fi uniți", a spus Dodon.

"Am venit aici pentru a salva R. Moldova. Țara se află într-un mare pericol, iar noi suntem obligați să întoarcem țara poporului. Suntem mulți și trebuie să le demonstrăm că puterea este în mâinile noastre", a remarcat președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Urmăriți imagini live:



UPDATE 11,52. Protestatarii scandează: "Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta", "Iuda", "Unire", "Pobeda", informează Agora.md.

UPDATE 11,15. Bd. Stefan cel Mare, în perimetrul PMAN, a fost închis circulației rutiere. Acolo sunt deja câteva mii de persoane venite să ia parte la protestul organizat de PSRM, PN si Partidul DA, scrie Agora.md.

Mii de oameni din toată ţara au venit la Chişinău pentru a contesta guvernarea condusă de către Partidul Democrat şi pentru a cere alegeri parlamentare anticipate. Liderii protestelor din 20 ianuarie, organizează o altă acţiune de protest, informează UNIMEDIA.

Deşi iniţial susţinătorii actualei guvernări, din Asociaţia Obştească GARLEM, au anunţat că se vor strânge în faţa unui centru comercial din nordul Chişinăului, dar mitingul a fost anulat. Organizatorii îşi îndeamnă simpatizanţii să rămână astăzi în casele lor, alături de familii, "chiar dacă îşi doresc să se exprime în mod public pentru susţinerea parcursului european".

Fostul premier Ion Sturza, unul din liderii opoziţiei pro-europene, le-a cerut oamenilor să iasă în stradă, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook: "Cum poţi să guvernezi, fiind detestat de propriul popor, cum poţi să te impui, fiind ilegitim? Noi trebuie să-i scoatem la lumină! Prin protest, paşnic, dar protest!"

Forţele de ordine au fost mobilizate în faţa principalelor instituţii ale statului pe care protestatarii le vor picheta, pentru prevenirea incidentelor violente precum cele din 20 ianuarie.

Ministerul moldovean de Interne, Alexandru Jizdan, a mobilizat toate efectivele şi a anunţat că e posibili ca printre demonstranţi să fie infiltraţi agitatori şi provocatori: "Noi facem un apel către organizatorii protestelor să-şi asume ceea ce se va întâmpla în stradă".

Vineri, după ce au rostit mai multe discursuri de pe ambele scene (din Piața Marii Adunări Naționale și din fața Parlamentului), protestatarii în frunte cu Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru și Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, au mers spre Curtea Constituțională, pentru a afla dacă Judecătorii au luat o decizie vis-a-vis de sesizarea depusă de PSRM, prin care cer ca votul din 20 ianuarie, prin care a fost oferit votul de încredere Guvernului Filip, să fie anulat, scrie deschide.md.

Mai multe articole despre:
proteste alegeri Chişinău decizii măsură 24 ianuarie