MENIU

Noi discuții pe Legea Offshore. Cu ce nu sunt de acord investitorii

Legea offshore, care stabileşte cum se exploatează gazele, pe ordinea de zi a Senatului 

Liderul grupului deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, după discuţiile pe Legea Offshore între grupurile parlamentare şi reprezentanţii companiilor petroliere, că investitorii nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar.

"Investitorii au ridicat obiecţii cu privire la existenţa impozitului pe venitul suplimentar, să nu ascundem acest lucru. Pentru dânşii este o expresie a instabilităţii fiscale. Noi spunem că este o corespondenţă legislativă a unei realităţi, pentru că în clipa în care al liberalizat preţul la gaze, am desfiinţat şi sistemul limitării preţului la gaz, ceea ce aduce profituri suplimentare însemnate industriei gaziere. Este un impozit pe care îl plătesc şi Romgaz şi OMV. Dânşii nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar. Impozitul pe veniturile suplimentare după opinia mea este obligatoriu în contextul în care rata profitului din industria gazieră este mult mai mare decât toate celelalte industrii şi fiind vorba de o resursă naturală supraimpozitarea este firească, nu o facem numai noi”, a declarat liderul de grup al deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, după discuţiile purtate, miercuri la Parlament, cu companiile petroliere.

Acesta a susţinut că singura soluţie e ca pe perioada în care se fac exploatări în Marea Neagră, să nu poată fi schimbată legea.

„Soluţia de compromis după opinia mea şi am exprimat-o la finalul discursului, este aceea în care dacă noi angajăm că legea odată votată nu se va schimba pe perioada în care dânşii vor funcţiona, această perioadă poate fi până la 2028, perioadă în care legea pe care o votăm noi să rămână neschimbată”, a completat Vosganian.

De asemenea, deputatul ALDE a susţinut că reprezentanţii companiilor petroliere au prezentat, la întâlnire, cifre estimative privind totalul investiţiilor.

„Dânşii ne-au prezentat câteva date. Ei au zis că estimează o cifră de 7 miliarde de dolari pentru totalul investiţiilor care ar trebuie recuperate. Ne-au spus în acelaşi timp că preţul actual de 22 de dolari MW, statul român ar putea să obţină anual 230 de milioane de dolari, ceea ce ar presupune, la estimarea lor, o producţie de 7 miliarde de metri cubi de gaz pe an şi o valoare, o cifră de afaceri estimată pe an la 1,5 miliarde de dolari, în condişiile de astăzi. Dar fiind vorba de bursă, lucrurile se vor schimba. Contribuţia acestei colaborări e mare pentru că redevenţa ar fi mai mare decât cea pe care o obţinem din offshore”, a mai spus Vosganian.

 

Vosganian a adăugat că a fost o întâlnire istorică şi că săptămâna viitoare vor avea loc dezbateri privind Legea Offshore în cele trei comisii specializate ale Parlamentului.

„A fost o discuţie istorică în felul ei. Este pentru prima oară când reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au participat la o discuţie u privire la un act legislativ. Fiecare grup parlamentar şi-a exprimat poziţia cu privire la poziţia parlamentară şi au adresat întrebări investitorilor. Şi-au exprimat şi investitorii punctul de vedere. Noi vom începe săptămâna viitoare dezbaterile între partide în cele trei comisii. Nu a fost o dicuţie în care să se expună concluzii. Statul român trebuie să câştige din această acţiune cel puţin atât cât câştigă investitorii” a completat acesta.

Liderii grupurilor parlamentare au discutat mai bine de două ore cu reprezentanţi ai companiile petroliere, Exxon şi OMV, dar şi cu asociaţia The Black Sea despre Legea offshore. Companiilor petroliere au venit cu amendamente pentru proiectul de lege, au spus surse politice pentru MEDIAFAX.

La întâlnirea de miercuri din Parlament au participat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, liderul grupurilor minoritare, Varujan Pambuccian, liderul grupului ALDE, Varujan Vosganian şi liderul deputaţilor PSD, Dan Suciu, dar şi deputaţi specializaţi în domeniul petrolier, deputaţii USR, Claudiu Năsui şi Cristina Prună, deputatul PNL, Lucian Bode, deputatul UDMR Benedek Zakarias şi fostul ministru al Energiei Andrei Gerea. De asemenea, la discuţii sunt prezenţi şi reprezentanţii companiilor petroliere, OMV şi Exxon şi asociaţia The Black Sea.

Mai multe articole despre:
Vosganian impozit legea offshore