MENIU

Noi contre diplomatice România-Ungaria. Mesaj dur al MAE de la București

O imagine de propagandă arată cum vecinii Ungariei au acaparat părţi imense de teritoriu

Guvernul de la Budapesta, nou atac la adresa României. Pe un site oficial, Executivul lui Viktor Orban a acuzat România că a rupt Transilvania din Ungaria prin Tratatul de la Trianon. Postarea a fost condamnată imediat de Ministerul român de Externe. Între timp, zeci de oameni au protestat în faţa Ambasadei României de la Budapesta faţă de scandalul de la cimitirul de la Valea Uzului.

Pe site-ul About Hungary, administrat de guvernul maghiar, o imagine de propagandă arată cum vecinii Ungariei au acaparat părţi imense de teritoriu, împreună cu populaţia aferentă.

Desenul este însoţit de un text legat de Tratatul de la Trianon, în care se spune că documentul a distrus societatea ungară, împreună cu economia şi sistemul politic al ţării. Afirmaţia îi aparţine secretarului de stat Árpád János Potápi şi a fost condamnată imediat de ministerul de Externe al României.

MAE a scris pe Twitter că evocarea istoriei de către înalți oficiali maghiari prin referiri la harta Imperiului Austro Ungar dinainte de Trianon încalcă esența și principiile UE.

Noile tensiuni au apărut după implicarea tot mai mare a politicului în scandalul din ultimele zile.

Aflat într-o vizită la Șumuleu Ciuc, președintele Ungariei consideră profund imorale incidentele care au avut loc de Ziua Eroilor la cimitirul din Valea Uzului. 

„Să te comporţi într-un cimitir, într-un mod vandal, să arunci în oameni care se roagă acolo paşnic, este mai mult decât un act imoral, necivilizat, nu este un act demn de o ţară europeană.”

Tensiunile de acolo au creat probleme diplomatice. Sute de maghiari au protestat în fața Ambasadei României la Budapesta unde au arborat, pe lângă steagul Ungariei și pe cel al Ținutului Secuiesc.

Reacția autorițăților de la București a venit imediat, după incidente. Premierul Viorica Dăncilă respinge orice încercare de obținere a capitalului politic, de către unii lideri, se arată într-un comunicat transmis de Guvern. Pe de altă parte președintele UDMR Kelemen Hunor a reproșat autorităților incapacitatea de a păstra ordinea și a cerut demiterea ministrului de Interne și a prefectului de Harghita. Joia trecută mai multe persoane au rupt poarta cimitirului din Valea Uzului și au pătruns în incinta acestuia, trecând peste cordonul de jandarmi.

Mai multe articole despre:
România Ungaria