MENIU

Nicolae Ciucă, ÎNGRIJORAT de tensiunile de la graniță: „Suntem pregătiți să facem față oricărei provocări de securitate”

Nicolae Ciucă - premierul României

Nicolae Ciucă - premierul României se arată îngrijorat de tensiunile de la granița cu Ucraina, însă susține că țara noastră este pregătită să facă față oricărei provocări de securitate.

„Putem să vedem cât se poate de clar că există o creștere a dispozitivului militar al Federației Ruse atât la granița de est a Ucrainei, cât și în Peninsula Crimeea și în Belarus. Este foarte clar că toate aceste dispozitive nu fac parte din scenariile normale ale exercițiilor militare. De altfel, solicitările publice ne lasă să înțelegem că dispozitivul miliar este pregătit pentru ceva anume. Totuși, consider că diplomația trebuie să prevaleze asupra unei soluții militare. Am văzut că s-au făcut eforturi internaționale și se caută soluții pentru ca această acțiune militară să nu se producă.

În ceea ce privește situația în care ne găsim, este important să sublinem faptul că atâta timp cât suntem o țară membră NATO, garanțiile de securitate, umbrela de securitate constituie într-adevăr un element de siguranță pentru ceea ce înseamnă apărarea noastră ca țară și apărarea noastră în interiorul NATO. Nu aș exclude de aici rolul nostru ca țară membră a UE, pentru că în ansambul acesta al eforturilor diplomatice am putut să observăm implicarea liderilor europeni. Nu mai puțin de luni am putut să observăm vizita și demersul președintelui Macron la Moscova, un demers care se constituie într-un efort de a continua găsirea unei soluții diplomatice.

Îngrijorîrile nu sunt doar la nivel personal. Putem să observăm că toată lumea e îngrijorată și se caută soluții, pentru a nu exista acel moment în care acțiunea militară se declanșează. Pe de altă parte am putut să vedem soluțiile de garantare a securității. Salutăm decizia SUA de a trimite 1000 de militari pe flancul estic. Este foarte binevenită oferta Franței. Ca atare putem să vorbim pe de o parte de măsurile diplomatice și, pe de altă parte, de măsurile de asigurare a apărării și descurajării în interiorul NATO. Pentru mine, ca fost militar, și vreau să transmit acest mesaj și populației, reprezintă măsuri de securitate care, sigur nu trebuie să ne liniștească întru totul, dar vin și dau siguranța că, indiferent de ceea ce se întâmplă, suntem pregătiți să facem față oricărei provocări de securitate”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri seara, la un post TV.

Mai multe articole despre:
nicolae ciuca tensiuni granita ucraina nato