MENIU

Nicolae Ciucă, discuții cu furnizorii și producătorii de energie: Soluțiile de avarie pentru facturile uriașe - Noi plafonări

Nicolae Ciucă - premierul României

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, marți, cu furnizorii și producătorii de energie și le-a cerut acestora ca românii care nu și-au plătit facturile să nu fie debranșați. PNL, PSD și UDMR au căzut de acord: plafonul la energie electrică şi la gaz va scădea, iar limita de consum va creşte. 68 de bani vor plăti românii pentru un kilowat, de la 1 februarie.

PSD, PNL și UDMR au discutat, luni, în ședință a coaliției, despre soluțiile în criza energetică. Măsurile de sprijin pentru românii afectați de criza energetică se vor aplica de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie. Prețul reglementat va fi de 68 de bani pentru un kwh, în cazul energiei electrice și de 0,31 bani/kwh pentru gazele naturale. Firmele vor beneficia de scheme de ajutor.

La consumatori se va percepe 0.68 bani pe kwh. De asemenea pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat prețul la 1 leu per kwh. La gaz, plafonul va scădea de la 0,37, la 0,31 lei pe kwh, iar limita de consum pe 5 luni de zile va creste de la 1000 la 1500 de kwh, a anunțat luni seară premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea se va aplica un discount, de la 33% la 40%, asigurandu-se astfel un preț de 0.221 lei per kwh. De asemenea pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici industria alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei per kwh.

Premierul a mai precizat că toate facturile greșite vor fi retrimise furnizorilor, pentru recalculare, fară că oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități. Potrivit declarației lui Nicolae Ciucă, ar fi vorba de aproximativ 1 milion de facturi.

Toate acestea se aplica de la 1 februarie până la data de 31 martie.

Mai multe articole despre:
nicolae ciuca intalnire furnizori energie facturi