MENIU

NĂSTASE, PRIMUL MESAJ DIN PUŞCĂRIE: Aveam informaţii din zona Cotroceni cu privire la sentinţă

NĂSTASE, PRIMUL MESAJ DIN PUŞCĂRIE: Aveam informaţii din zona Cotroceni cu privire la sentinţă / Foto: MEDIAFAX

În prima postare din spatele gratiilor pe blogul personal, Adrian Năstase lansează un atac extrem de dur la adresa preşedintelui Traian Băsescu. Fostul premier susţine că avea informaţii "cu câteva zile înaintea Anului Nou", venite din "zona Cotroceni", că sentinţa din Dosarul Zambaccian urma să fie închisoare cu executare atât pentru el, cât şi pentru soţia sa. Ulterior, spune Năstase, decizia a fost "modificată" în cazul soţiei sale, de teama "opiniei publice".

"Nu mi-am închipuit că răzbunarea politică poate merge atât de departe și că ea poate îmbrăca forme atât de perverse. Aveam informații, din zona Cotroceni, cu câteva zile înaintea Anului Nou, că se luase “hotărârea” ca sentința în dosarul Zambaccian să fie de închisoare cu executare, atât pentru mine cât și pentru soția mea. în final probabil pentru rațiuni legate de eventualele reacții ale opiniei publice, pedeapsa pentru soția mea a fost modificată. În declarația sa de Anul Nou, Băsescu anunța că justiția trebuie să câștige batălia cu politicul. Oare puterile statului sunt în război? Eu credeam că sunt, într-adevăr, separate doar că trebuie să coopereze. Ce înseamnă însă justiție pentru Băsescu? Înseamnă, în principal cele două complete de recurs de la ICCJ, cele care decid, fără să mai existe alte căi de atac", a scris Năstase, într-o postare pe blogul personal.

Totodată, fostul premier mărturiseşte cum şi-a petrecut prima noapte în spatele gratiilor.

"În ceea ce mă privește, în noaptea care a trecut, mi-am limpezit gândurile și am tras mai multe concluzii. Când va fi cazul vi le voi împărtăși pe toate", a scris Năstase.

În opinia sa, de cea de-a doua condamnare nu se mai face vinovat "exclusiv" Traian Băsescu, ci şi "întreaga coaliţie" care se ocupă, în prezent, de "conflictele din teritoriu", şi nu de "adoptarea unor legi moderne, echilibrate", sau de revizuirea Constituției

"În orice caz, de data asta nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acțiune ci și prin inacțiune. Faptul că actuala coaliție a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire. În loc să se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constituției, actuala coaliție se ocupă, nejustificat de mult, în opinia mea, de conflictele locale din teritoriu", mai scrie Năstase.

"În finalul acestor rânduri, vă rog, dragi prieteni, să nu ne mai prefacem, nu a fost vorba de o decizie a JUSTIȚIEI, ci de o răzbunare politică realizată, prin intermediul unui complet condus de un judecător numit de Băsescu și care a avut o misiune de îndeplinit. Subliniez, eu nu atac JUSTIȚIA ca atare – am dovedit ca jurist, ca profesor de drept dar și prin adoptarea unor reglementări importante ce guvernează și astăzi activitatea în domeniul justiției, că respect valorile justiției. Eu mă refer la o anumită sentință, dată de unanumit complet, în anumite condiții. Și consider că această sentință, nu poate fi subsumată JUSTIȚIEI, independente ci doar unei activități politice partizane. Din păcate… Dar va răspunde, oare, cineva, pentru răul făcut, pentru suferințele și pentru proiectele neîmplinite? Nu știu încă. Probabil că nu… Sau?", mai scrie fostul premier.

Pe finalul postării, Năstase subliniază "un alt “obiectiv” al sentinței – extinderea la 5 ani a interzicerii a drepturilor politice": "Fără îndoială, ați observat și un alt “obiectiv” al sentinței – extinderea la 5 ani a interzicerii pentu mine a drepturilor politice, față de cei 2 ani în procesul afișelor electorale!"