MENIU

Mungiu-Pippidi, despre noul șef al PSD: ”Singura șansă a lui Dragnea este că-i fac liberalii treaba”

Invitată în platoul emisiunii ”Prime Time News”, de la Realitatea TV, specialistul în ştiinţe politice Alina Mungiu-Pippidi a comentat, împreună cu moderatoarea Andra Miron, desemnarea lui Liviu Dragnea în fruntea Partidului Socal Democrat, dar și viitorul formațiunii politice care și-a ales, duminică, președintele, într-un scrutin ”istoric” cu un singur candidat.

Întrebată dacă se reformează PSD, Alina Mungiu-Pippidi a mărturisit: ”Nu, trebuie să fim sceptici, începutul e greșit. Nu transmiți ideea că ești un partid democratic. Nu schimbi statutul ca să ai cea mai bună poziție că l-ai dezlegat de la interfață, de a discuta cu experții. Domnul Dragnea și-a petrecut timpul să controleze miniștrii (...) Lucrurile par ceea ce contrazic democrația. Partidul trebuie să fie responsabil față de alegători. În fond, ceea ce vedem e logic. E sfârșitul ipocriziei în PSD”.

”În ultimii 5-6 ani, PSD a încercat să dea o față nouă partidului ca să câștige și un electorat urban. Electoratul rural nu continuă să mai fie așa de pregnant. Ai încă un electorat important. Acest electoral se diminuează, de aceea se îndreaptă spre clasa de mijloc. Pe lângă acest electoral rural, mort, aduci și clasa de mijloc ca să câștigi alegerile”, a adăugat Mungiu-Pippidi, preşedinte Societatea Academică din România.

”În acest moment, lucrurile s-au limpezit. Domnul Dragnea, cel dintâi dintre baroni. Pe față s-a ales un baron, un șef al baronilor. În acest moment, dl. Dragnea va încerca și el să-și îmblânzească fața la extern. E vorba de un handicap foarte mare. Imaginea lui externă este deja făcută, dacă judecăm după dosarul pe care îl are la ÎCCJ. Nu-l consider pe Dragnea cu mult mai rău decât Frunzăverde. Dl. Dragnea nu poat să renunțe la guvernul Ponta pentru că nu poate să controleze o desemnare și un târg în Parlament”, a completat specialistaul în știinte politice.

”Nu e o victorie pentru cei care au încercat și se străduiesc să personalizeze lupta în PSD în persoana lui Victor Ponta. Împingerea lui Dragnea în fruntea partidului e un regres. Ponta măcar a încercat, se prefăcea, partidul era împărțit în două. Acum este clar: talpa va conduce de acum înainte. Strategia de a-l da jos pe Ponta este foarte păguboasă. Partidul a făcut un pas înapoi în materie de reformă. Ceea ce se întâmplă nu este pozitiv”, a comentat Alina Mungiu-Pippidi.

”Singura șansă a lui Dragnea este că-i fac liberalii treaba. L-a luat pe unul din Giurgiu să-l pună șef, pentru că astfel se bătea vechea aripă PSD cu vechea aripă din PNL. S-a rezolvat conflictul. Dragnea nu are nimic altceva de făcut decât să țină partidul și să nu obțină o condamnare. Dl. Dragnea a condus Ministerul Dezvoltării ca ministru foarte politic. Sub el și sub Elena Udrea, avem dovezi, fondurile de dezvoltare nu se dădeau în regulă. A condiționa banii ca sprijin politic este abuz în servciu. Reforma iese doar când ieși și te autodenunți”, a mai declarat Mungiu-Pippidi.

Mai multe articole despre:
PSD Liviu Dragnea Alina Mungiu Pippidi