MENIU

MRU: Federația Rusă recurge la agresiune armată împotriva Ucrainei

MRU: Federația Rusă recurge la agresiune armată împotriva Ucrainei / Foto: MEDIAFAX

Președintele Forței Civice, senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, sâmbătă, că, "sub pretextul apărării etnicilor ruși din Crimeea și invocând argumente care țin de istoria teritoriilor Ucrainei, Federația Rusă recurge la agresiune armată împotriva statului vecin, suveran și independent".

"Moscova pune în practică doctrina intervenționismului armat, la mai bine de 20 de ani de la încheierea Războiului Rece. Este un neo-revizionism brutal care vizează fracturarea teritoriului Ucrainei", a avertizat președintele FC.

"Replicile slabe și lipsite de consistentă ale organizațiilor internaționale denotă că aranjamentele regionale și continentale de securitate nu funcționează la nivelul relației dintre statele membre OSCE și Federația Rusă. Agresiunea armată asupra Ucrainei creează un precedent periculos, care pune în pericol ordinea de drept consființită prin acorduri și tratate internaționale", a apreciat Ungureanu, potrivit comunicatului menționat.

Fostul prim-ministru, șef al diplomației și șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), a adăugat că "evoluțiile din Ucraina generează o amenințare imediată la adresa independenței și a integrității teritoriale a Republicii Moldova".

"Moscova redeschide o Cutie a Pandorei: separatism și divizare teritorială. Mă tem că Transnistria va redeveni, în condițiile actuale, o zonă conflictuală fierbinte", a subliniat Ungureanu.

Potrivit acestuia, "stabilitatea regională este în grav pericol, fiind vorba de o violare a normelor dreptului internațional".

"Uniunea Europeană și partenerii transatlantici trebuie să se afle în centrul unui demers de soluționare imediată a situației din Ucraina. Sper, totodată, într-o condamnare fără echivoc, de la nivelul ONU, a deciziilor Moscovei. Comunitatea internațională nu trebuie să lase ordinea de drept să degenereze într-o logică a agresiunii, asemănătoare cauzelor care au dat naștere celui de-al doilea război mondial", a conchis președintele partidului Forța Civică.