MENIU

Quintus: Plătim cu întârziere cei 40 de ani de regim comunist. Mă cutremură ce se întâmplă

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, întrebat ce s-a schimbat între clasa politică de dinainte de '47 și cei care au ajuns să facă politică după '90 că politica se face, în prezent, ca meserie, iar vechiul sistem a fost continuat și după '89, în condițiile în care "s-au așezat pe baricade foști comuniști sau foști propagandiști". În viziunea sa, "societatea noastră este complet dată peste cap și plătim cu întârziere cei 40 de ani de regim comunist".

"Oamenii care conduceau partidele erau niște oameni stimați, efectiv, și sincer. Erau oameni așezați în societate. Mari avocati, arhitecți, medici, mari întreprinzători, adică toți dădeau și nu se gândeau să ia ceva de la partid, cum se mai întâmplă astăzi. Acum politica se face ca meserie. Parlamentul se întâlnea o dată, de cel mult, de două ori pe lună câteva ore și apoi se întorceau fiecare la rosturile lor. Nu trăiau din politică. Cheltuiau în politică. Ce se întâmplă în momentul de față pe mine mă cutremură. Societatea noastră este complet dată peste cap și plătim cu întârziere cei 40 de ani de regim comunist. Nu au mai avut încredere rudele între ele, nu au mai avut încredere vecinii între ei și cu atât mai puțin cunoscuții. Fiecare se simțea supravegheat, fiecare se temea să spună ce gândește", a declarat Mircea Ionescu Quintus. 

În acest context, Quintus a punctat faptul că societatea plătește pentru marea greșeală din '89, când nu s-a hotărât revenirea la regimul monarhic.

"Toată treaba asta, timp de 40 de ani, ne-a bulversat și ne-a schimbat esența. O plătim încă în continuare și o plătim pentru mare greșeală care s-a făcut în '89, când nu am profitat de moment să ne întoarcem în realitățile românești, adică la regimul monarh. Dar cine să o facă. Sistemul nu a fost înlăturat. Sistemul a fost continuat. S-au așezat pe baricade foști comuniști sau foști propagandiști. Când am fost ministrul Justiției, țin minte că domnul Stolojan, e meritul lui și pentru asta îl stimez, că și-a ales miniștrii și țin minte că a zis așa'ministru Justiției îl vreau pe Quintus, alt ministru de Justiție nu pun' și probabil că așa a făcut și cu alte departamente. Un Guvern în care se putea discuta și în care puteai să îți spui părerea și apoi se vota cum se socotea mai bine", a mai spus președintele de onoare al PNL.

Quintus: Fiecare zi cu Victor Ponta e în detrimentul țării. Face ce i se spune să facă