MENIU

Mircea Geoană: În 2016, valul de refugiaţi va continua. Merkel va slăbi "mâna de fier"

<p>Mircea Geoană: &Icirc;n 2016, valul de refugiaţi va continua. Merkel va slăbi "m&acirc;na de fier"</p>

Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, a afirmat în cadrul emisiunii Jocuri de Putere de la Realitatea TV că pentru 2016 anticipează un război pe cale largă în Irak şi Siria, continuarea valului de imigranţi, slăbirea mâinii de fier al Angelei Merkel şi o Americă mai preocupată de politica internă, în condiţiile în care 2016 este şi ultimul an al preşedintelui Obama.

"Sunt pusee de instabilitate şi zone de conflict la nivelul întregii planete. Vedem o Rusia destul de agresivă, care după ce a pus piciorul în Crimeea a ajuns şi în Orientul Mijlociu", a spus Mircea Geoană, explicând că situaţia aceasta afectează Occidentul.

"Ceea ce se vede foarte puţin este cum întreaga planetă se reazează. Vom aveam o perioadă lungă de conflicte şi instabilitate monetară", a mai afirmat fostul ministru de Externe.

"România nu îşi poate permite să fie slăbită sau neatetă la ceea ce se întâmplă la nivel mondial", a mai spus acesta.

Mircea Geoană a explicat că România trebuie să fie atentă în 2016 la două lucruri. În primul rând, începând cu 1 ianuarie, Ucraina întră cu acte în regulă în zona liberă de schimb a Europei. "Graniţa se mută de pe Prut, nu mai suntem frontieră economică. Trebuie să ne înarmân firmele noastre să treacă Prutul, să devenim o poartă de schimb", a completat Mircea Geoană.

De asemenea, în al doilea rând, tot de la 1 ianuarie începe să iasă de sub embargoul şi sancţiunile economice care i-au fost impuse. "Iată două pieţe mari, pe care putem să ne impunem", a detaliat fostul ministrul de Externe.

"Istoria nu mai are răbdare cu acele ţări care nu îşi apără interesele", a mai spus Mircea Geoană.