MENIU

Ministrul Mediului: "Tema pădurilor, una dintre priorități". Cu ce probleme riscăm să ne confruntăm

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a vorbit, marți, în cadrul emisiunii "Deschide Lumea", moderată de Lavinia Șandru, despre rezultatele conferinței COP 21 de la Paris, dar și despre obiectivele ministerului pe care îl conduce. "Dezvoltarea durabilă e viitorul spre care trebuie să ne îndreptăm". Acesta a fost principalul mesaj transmis de ministrul Mediului. În acest context, Palmer a atras atenția că suprafețele de păduri din România necesită o mai bună gospodărire.

"Parisul a însemnat o miză extraordinară pentru ce înseamnă viitorul planetei. Atmosfera a fost una de lucru în echipă. Ceea ce mă bucură e că, în ciuda tuturor divergențelor, au reușit să găsească o cale comună și să facă front comun în fața acestei provocări extraordinare care ne preocupă pe toți. Este o reușită istorică nu numai pentru domeniul de mediu, deja tema schimbărilor climatice depășește problematica de mediu. Este un succes care arată că am reușit să facem front comun", a declarat ministrul Mediului cu privire la conferința COP 21 de la Paris, care a avut loc în perioada 30 noiembrie — 11 decembrie.

În acest context, Cristiana Pașca Palmer a explicat faptul că dezvoltarea durabilă este viitorul spre care România trebuie să se îndrepte.

"Dezvoltarea durabilă există ca preocupare în România de ceva vreme. Ion Iliescu s-a ocupat de problematica asta. De-a lungul anilor au existat niște strategii naționale. E adevărat că excelăm în strategii și planuri de acțiune. Mai avem de lucru la partea de implementare. Dezvoltarea durabilă e viitorul spre care trebuie să ne îndreptăm. Concret, ce trebuie să facem e să integram cele două domenii de la bun început. Dacă România își restartează dezvoltarea o poate face pe aceste modele mult mai inovatoare, pe energii regenerabile. Oricum în zona asta trebuie să mergem mai departe", a punctat Cristiana Pașca Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, "problemele de deșertificare sunt reale și se întâmplă și în partea de sud a României".

"Anul acesta e în curs de elaborare strategia națională energetică a României și e cadrul în care e foarte bine să discutăm astfel de lucruri. Schimbările climatice nu se vor opri și e cadrul în care vom evolua. E foarte important să ținem cont de lucrurile acestea când ne planificăm lucrările de infrastructură mare. Estimările sunt că, de fapt, aceste fenomene meteorologice vor deveni din ce în ce mai agresive, periculoase și vor fi probleme mari pe zona de agricultură, a resurselor de apă", a mai afirmat ministrul Mediului.

De aceea, subliniază Cristiana Pașca Palmer, pădurile din România trebuie să fie mai bine gospodărite. 

"Pădurile, la fel ca apa, sunt o resursă strategică a oricărei țări. Suprafața de pădure trebuie bine gestionată, conservată pe termen lung. Pădurea este unul din absorbanții gazelor cu efect de seră, a dioxidului de carbon așa încât toate eforturile trebuie făcute ca această resursă strategică să fie bine gospodărită. În ultimii ani nu cred că am excelat. Tema pădurilor va fi una din prioritățile ministerului", a adăugat Cristiana Pașca Palmer.

În ceea ce privește prioritățile ministerului pe care îl conduce, Palmer a precizat: "Este un an foarte scurt la dispoziția noastră și sunt foarte multe lucruri pe care aș vrea să le fac. Este o provocare să rămânem în zona concretă pentru că aș vrea foarte mult să putem, la finalul acestui an de mandat, să livrăm niște rezultate foarte concrete. Pe de altă parte, problematica este destul de complexă, Ministerul Mediului gestionează foarte multe probleme complexe".

Potrivit ministrului Mediului, principalele obiective sunt economia verde, pădurile și zona de biodiversitate.

"Pădurile și ce se întâmplă în zona pădurilor e una din ele; pe zona deșeurilor, o problematică foarte complexă, acolo avem niște infringementuri legate de UE. Asta înseamnă că nu ne-am îndeplinit ce ne-am asumat prin tratatul de aderare la UE și poate avea consecințe serioase. Unul din lucrurile pe care doresc să le fac mult, în acest an, e să discutăm un pic mai mult despre toată partea asta de tranziție către economia verde. Parisul ne pune cadrul de dezvoltare în care vom evolua, în următorii ani, și atunci trebuie să ne adaptăm modelul de dezvoltare economică spre o zonă mai verde; agricultura este un domeniu unde mai sunt multe de făcut. Dacă ne uităm la nișa de agricultură ecologică, a crescut mult în ultimii ani. Ce aș vrea să rămână după acest an: și o deschidere a dezbaterii; mediul, ca subiect, trebuie să fie mult mai integrator; al doilea lucru pe care mi-l doresc: mediul să nu mai fie privit în izolare, ci să fie și un generator de idei noi; biodiversitatea (...) 23% din supraf romaniei este in zona de arie protejata", a detaliat Cristiana Pașca Palmer.