MENIU

Ministrul Culturii, despre închiderea teatrelor: Trebuie să obținem un fond național de salvare

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat, marți seară, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, în contextul închiderii teatrelor Nottara și Foarte Mic, care sunt găzduite în clădiri cu risc seismic ridicat, că una dintre prioritățile ministerului pe care îl conduce este "demararea unui program pentru consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc de seismic ridicat în care funcționează instituții de cultură". Pentru acest proiect, explică Vlad Alexandrescu, ar trebui obținut un fond național de salvare "care să permită pe durata închiderii acestor instituții să se treacă imediat la un program de consolidare și reamenajare a spațiului lor", în contextul în care "Teatrul Nottara nu este un exemplu izolat". 

"Cred că suntem absolut de acord cu toții că activitatea acestui teatru nu mai putea continua (n.r- Nottara) în spațiul din Bulevardul Magheru nr. 20. Cu toții ne-am plâns și am acuzat, în cazul tragediei din clubul Colectiv, faptul că o societate comercială a atras publicul spectator într-o capcană și a încercat să facă bani pe seama sănătății și a vieții celor care veniseră acolo să asiste la un concert. Cred că aceeași atitudine ar trebui să o avem dacă instituțiile publice ar atrage publicul spectator în niște sicrie. Aceste imobile care sunt clasate în categoria de risc seismic 1, deci un pericol public, sunt un fel de sicrie în care, până acum, timp de 45 de ani spectatorii erau invitați să pășească și să își petreacă timpul liber. Pentru acest lucru nu sunt de vină teatrele", a declarat Vlad Alexandrescu. 

Ministrul Culturii a punctat faptul că legea care interzice activitățile comerciale în imobilele cu risc seismic "vine să împlinească o așteptare foarte veche".

"În acest context, din punctul de vedere al Ministerului Culturii, legea care a fost adoptată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis acum câteva zile, vine să împlinească o așteptare foarte veche. Nu putem în continuare să ne asumăm o răspundere criminală. Suntem foarte preocupați de faptul că Teatrul Nottara nu își mai poate desfășura activitatea în sediul din Bulevardul Magheru", a spus Alexandrescu.

Mai mult, ministrul Culturii a subliniat faptul că noul primar general al Capitalei va trebui să fie capabil să rezolve această problemă "pentru că este inimaginabil ca unul din teatrele principale din București să nu își poată desfășura activitatea pentru că, până acum, a fost obligat să funcționeze într-un sicriu".

"La nivelul Guvernului și al primului-ministru, am decis să facem o întâlnire cu responsabilii Teatrului Nottara și cu reprezentanții Primăriei Capitalei, care ar fi trebuit să aibă loc, mâine, după ședința de guvern, dar uitându-mă pe știri, am văzut că la Primăria Capitalei nu mai avem cu cine sta de vorbă, în sensul că astăzi a fost retras din atribuții primarul interimar. Propunem să aibă loc această reuniune la Palatul Victoria îndată ce vom avea un interlocutor la Primăria Capitalei. Nu orice fel de primar, unul care să fie în măsura de a rezolva această problemă", a afirmat ministrul Culturii. 

Pe de altă parte, Vlad Alexandrescu a evidențiat necesitatea creării unui fond național de salvare a clădirilor de patrimoniu cu risc seismic ridicat, în care funcționează instituții de cultură, o prioritate, de altfel, a ministerului pe care îl conduce.

"Între prioritățile Ministerului Culturii, de când am venit la conducerea acestui minister, este demararea unui program pentru consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat, în care funcționează instituții de cultură în subordinea ministerului sau primăriilor. Ar trebui să obținem un fond național de salvare a instituțiilor de cultură care să permită, pe durata închiderii acestor instituții, să se treacă imediat la un program de consolidare și reamenajare a spațiului lor, pentru că Teatrul Nottara nu e un exemplu izolat. Ministerul Culturii nu poate sta pasiv", a explicat ministrul Culturii.

Întrebat cum va putea fi creat acest fond, Vlad Alexandrescu a răspuns:

"Acest fond va trebui creat în subordinea administrației Ministerului Culturii. Sper că va fi finanțat într-o anumită măsură de bugetul de stat, dar cu siguranță într-o măsură mai largă din fonduri europene. Problema e să putem deschide niște linii de finanțare europene, care încă nu au fost deschise pentru România, în orice caz nu în domeniul 'cultură' și de la care să putem alimenta acest fond de salvare a instituțiilor de cultură din România".