MENIU

Ministrul Apărării: ”România ar putea avea 2.700 de rezervişti voluntari”

Nu se pune problema ca stagiul militar obligatoriu să fie reintrodus, însă armata va avea o rezervă de voluntari de 2.700 de persoane începând cu anul viitor, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, într-un interviu pentru news.ro. 

Parteneriatul strategic cu SUA nu ar trebui să fie afectat de rezultatul alegerilor prezidenţiale de peste Ocean, fiind aspecte “mult prea profunde” în dimensiunea de securitate a acestui parteneriat încât să poată fi influențate, a afirmat ministrul Apărării, Mihnea Motoc. 

Referitor la apărearea la Marea Neagră, Motoc a arătat că vor fi intensificate exerciţiile şi că se va realiza un cadru aliat întărit cu un element de coordonare care să conexteze aceste exerciții la programul NATO. Totuși, ministrul a subliniat că este importantă dobândirea de capabilităţi proprii, astfel că, în perioada următoare, va fi demarată procedura de achiziţie a unor corvete.

Motoc a explicat, de asemenea, că nu se pune acum problema unei reintroduceri a stagiului militar obligatoriu, dar a menţionat că acesta este suspendat, nu abolit. O alternativă în caz de mobilizare ar fi crearea rezervei de voluntari, legislaţia în acest sens urmând să intre în vigoare la începutul lui 2017. Până atunci, ministrul spune că România ar putea avea un efectiv de aproximativ 2.700 de rezervişti voluntari pregătiţi pentru situaţii speciale, potrivit news.ro.