MENIU

Miniştrii, chemaţi de Tudose, la Guvern, pentru rectificarea bugetară. Ce decizie s-a luat

Premierul Mihai Tudose i-a convocat, miercuri, la Palatul Victoria, pe miniştri pentru a discuta despre rectificarea bugetara şi, de asemenea, pentru a preîntâmpina posibile situaţii similare precum cea de la Ministerul Apararii, anunţă Realitatea Tv. După aproximativ o oră şi jumătate, premierul Tudose a părăsit şedinţa.

Conform surselor citate, la Palatul Victoria a venit miercuri ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care s-a întâlnit cu vicepremierul Marcel Ciolacu. Totodată, la sediul Guvernului a sosit miercuri și vicepremierul Sevil Shhaideh. Întâlnirile au avut loc în contextul în care premierul Mihai Tudose a declarat, marți, la Antena 3, că nu sunt probleme la bugetul de stat, precizând că Guvernul urmează să facă o rectificare pozitivă, anunţă Agerpres.

"Nu este nicio problemă. Mai mult, într-o săptămână — maxim două vom avea prima rectificare bugetară din acest an și va fi pozitivă", a afirmat Tudose. Rectificarea bugetară ar urma să aibă loc în jurul datei de 20 septembrie, potrivit vicepremierului Marcel Ciolacu.

"Până pe 5 septembrie avem proiecția bugetului pe 2018, între 5 și 7 septembrie, în sediul din Victoria, echipa premierului va lucra cu echipa de la Ministerul Finanțelor, va începe să lucreze atât pe buget, cât și pe rectificare.

Între 7 și 10 septembrie, fiecare ministru va avea întâlniri individuale cu ministrul Finanțelor și echipa de la Finanțe și vom stabili cifrele și în jur de 20 septembrie vom avea rectificarea bugetară", a declarat Ciolacu, pe 25 august, la Neptun.

Reamintim că marţi, Adrian Ţuţuianu şi-a depus demisia din fruntea Ministerului Apărării, iar premierul a anunţat la scurt timp după aceasta că îi acceptă plecarea din funcţie. Ţuţuianu a declarat că a decis să recurgă la demisie după ce a făcut greşela de a nu comunica public eficient şi de nu îl informa pe premier de problema plăţii drepturilor salariale pentru militari. Potrivit unui comunicat al MApN, militarii nu îşi vor primi toate drepturile salariale la data de 15 septembrie, ci eşalonat. Şi preşedintele Klaus Iohannis s-a interesat de criza salariilor. Potrivit procedurii, demisia lui Ţuţuianu va ajunge la Cotroceni.

Întrebat ce l-a determinat să demisioneze,  Adrian Ţuţuianu a spus, la Realitatea Tv:

"Am constatat o proastă comunicare de la Ministerul Apararii către opinia publica, şi am facut greseala de a nu îi comunica premierului această chestiune, am decis să îmi depun demisia. Am avut o întâlnire cu premierul şi cu ministrul de Finanţe".

Acesta a mai spus că drepturile salariale vor fi plătite pe data de 15, iar norma de hrană, în cursul acestei luni, iar întârzierea anunţată a fost doar o chestiune tehnică, de transfer dintr-o parte în alta a bugetului MApN, existând însă banii necesari pentru drepturile salariale ale salariaţilor ministerului, conform prevederilor legale:

”Există bani pentru că execuţia bugetară este 72,71%. Ministerul de Finanţe a colectat toate propunerile de rectificare şi avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre. Nu există niciun fel de întârziere. Pe 15 septembrie se plătescdrepturile salariale aferente lunii august. În aceeaşi lună se plătesc drepturile la hrană şi alte drepturi care există potrivit legii”, a spus Ţuţuianu.

Premierul Mihai Tudose, despre scandalul de la MApN: I-am solicitat demisia. Acest mesaj, halucinant