MENIU

Realitatea TV, interzisă de Tudorel Toader! Se cere demisia ministrului Justiției

<p>Tudorel Toader&nbsp;</p>
Tudorel Toader a reactionat pentru realitatea.net
Tudorel Toader a "amenințat" jurnaliștii. Ionela Arcanu a explicat tot

Jurnaliștii Ionela Arcanu (Realitatea TV) și Ovidiu Oanță (Pro TV) nu au mai fost acreditați la Ministerul Justiției din ordinul lui Tudorel Toader. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat ulterior pentru HotNews.ro că jurnalistul va fi reacreditat "atunci când va respecta regulile de conduită". La scurt timp, ministrul a revenit cu un alt mesaj: "Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez". Toader nu fost foarte clar cu privire la Ionela Arcanu. Realitatea TV, împreună cu mai multe televiziuni și publicații, cer demisia ministrului Justiției pentru cenzură și îngrădirea libertății de exprimare. 

Jurnalista Ionela Arcanu de la Realitatea TV și Ovidiu Oanță de la Pro TV au fost interziși de Tudorel Toader. Concret, acreditările lor nu au mai fost prelungite.

”Am primit interzis la Ministerul Justitiei, anul acesta. Aveti mai jos "explicatia" lui Tudorel Toader”, a scris Ionela Arcanu. (mai jos, postarea Facebook a jurnalistei Realitatea TV, n.r.)

Și jurnalistul Ovidiu Oanță a publicat răspunsul primit de la Ministerul Justiției, care i-a refuzat cererea de acreditare. În motivarea respingerii cererii, Ministerul Justiției invocă Art. 18, alin 3 din Legea 544/2001. 

O revenire la presiunea lui Dăncilă?

Ministrul Justiției Tudorel Toader a oferit o primă reacție pentru știripesurse.ro. Întrebat cum explică gestul său, Tudorel Toader a afirmat pentru știripesurse.ro că „îi voi permite, atunci când va înțelege să respecte regulile de conduită”.

Ulterior, chestionat de Hotnews.ro, el a precizat că Viorica Dăncilă i-ar fi cerut să îl reacrediteze pe Oanță. ”Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez”, a spus Toader.

Cu privire la acreditarea Ionelei Arcanu, Toader nu a fost clar. "Da - dacă va înțelege să respecte regulile de conduită", a spus acesta, întrebat dacă va reveni în cazul deciziei de retragere a acreditării. 

Toader a precizat și pe Facebook-ul propriu motivele deciziei. ”Despre respectarea clauzelor de acreditare !

In documentele de acreditare la MJ, exista o clauza prin care se prevede-" ma angajez sa respect regulile de conduita".
In repetate randuri, am facut apel pentru respectarea respectivei clauze!”, a scris Toader.

Precedentul Trump. Obligat de instanță să restituie acreditarea unui reporter incomod

Amenințările unui ministru

Decizia vine la două săptămâni după ce ministrul Tudorel Toader i-a amenințat pe ziariști într-o declarație de presă că le va retrage acreditările dacă aceștia continuă să îi pună întrebări.

”Vă promit următorul lucru: am pe masă solicitările de reacreditare pe 2019. În măsura în care nu dați curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi proceda și eu în consecință”, a spus Toader, potrivit portalului ȘtirileProtv.ro.

Timp de aproape o oră, Tudorel Toader și-a prezentat bilanțul de la Ministerul Justiției. A vorbit despre Cartierul Justiției și penitenciare, însă a evitat subiectele importante: OUG 7 sau Secția de investigare a magistraților.

De pe scena politică, reacțiile nu au întârziat. ”Tudorel a luat-o razna. Revino-ţi omule!”, a scris Traian Băsescu pe Facebook. 

Băsescu, dezlănțuit: Tudorel a luat-o razna. Revino-ţi omule!

”Tudorel Toader a refuzat acreditarea jurnaliștilor: Ovidiu Oanță de la Pro TV și Ionela Arcanu de la Realitatea TV.
Apucături de bolșevic pur sânge”, a declarat și Clotilde Armand, de la USR.

”PNL îl somează pe ministrul justiției să renunțe la ideea aberantă de a restricționa accesul presei în instituția publică pe care o conduce! Tudorel Toader ne convinge din nou (deși chiar nu mai era necesar) că statul de drept este pentru el doar o noțiune de manual, pe care este incapabil să o respecte și să o aplice.

Exact așa s-au instalat dictaturile în secolul trecut: cu izolarea presei incomode, sancționarea și controlul societății civile, instalarea cenzurii și apoi modificarea Legilor în interesul unor politicieni”, a scris și Raluca Turcan, PNL, pe Facebook.

Reacții au venit și din societatea civilă. 

”În lipsa menționării unor motive reale și obiective referitoare la modul în jurnaliștii ar fi tulburat activitatea Ministerului Justiției, retragerea acreditărilor reprezintă un abuz echivalent cu un act de cenzură. În cazul de față, motivele reale ale Ministerului par să fi fost adresarea de întrebări incomode de către unii jurnaliști Ministrului Toader. Reamintim Ministrului că astfel de întrebări, oricât de neplăcute ar fi, se circumscriu dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Așa cum retragerea acreditării nu poate fi făcută, conform legii, pentru “opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”, nu poate fi făcută nici pentru faptul că ziaristul adresează întrebări. Practic, dintr-o lovitură, Ministrul Justiției a încălcat două articole din Constituție: Articolul 30 “Libertatea de exprimare” și Articolul 31 “Dreptul la informație”. 

Prin aceste decizii discreționare și nefundamentate, Ministerul Justiției se îndepărtează de misiunea sa publică de garant al drepturilor și libertăților cetățenești. Solicităm Ministerului Justiției să transmită public scuze atât jurnaliștilor vizați, cât și justițiabililor”, a precizat ActiveWatch într-un comunicat.