MENIU

Guvernul Orban tranșează soarta Secției Speciale

Ministerul Justiției cere Guvernului să tranșeze soarta Secție Speciale. Cătălin Predoiu propune fie desființarea, fie regândirea modului de funcționare a instituției. Ministrul cere ca  ambele soluții să fie discutate în comisiile parlamentare. Secția Specială a fost considerată de Comisia de la Veneția  "un instrument de presiune politică". Guvernul Orban a anunțat că este pregătit să își asume răspunderea în Parlament pentru modificarea legilor justiției.

În memorandumul care ajunge pe masa Guvernului, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, propune desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia.

Predoiu susține că deși constituirea unei astfel de secții este un demers care, în sine, a fost consemnat ca fiind constituțional, parametrii în care aceasta își desfășoară activitatea se impune a fi reevaluați.

Ministrul Justiției cere ca  aceste două soluții să fie dezbătute în Comisiile de specialitate ale Parlamententului, și tot în aceste foruri să se ia decizia finală.

Cătălin Predoiu reamintește în memorandului transmis Guvernului  că înființarea acestei secții a fost un demers criticat de instituțiile europene.

Comisia de la Veneția a atras atenția decidenților de la București că Secția specială  va fi un instrument de intimidare și presiune la adresa judecătorilor și procurorilor.

Criticii au apărut și în Raportul MCV, unde Secția specială a fost privită ca un instrument de presiune politică.

Tot in Raportul MCV, oficialii europeni susțin că au existat mai multe situații în care Secția specială a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale și a inițiat  anchete împotriva judecătorilor și a procurorilor care s-au opus modificărilor actuale ale sistemului judiciar.