MENIU

Ministerul Justiției a demarat selecția pentru un nou șef al DNA. Consiliera lui Kovesi, interimară

Tudorel Toader

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, începerea selecţiei pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA, care se va desfăşura până pe 30 iulie. Până atunci, Procurorul General a numit-o interimară pe Anca Jurma, consiliera Laurei Codruța Kovesi. 

”Ministerul Justiției organizează, în perioada  09 – 30.07.2018, la sediul său din București, str. Apolodor, nr. 17, sectorul 5, cod 050741, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție”, precizează un anunț postat pe site-ul Ministerului Justiției.

Care este procedura care urmează?

După ce președintele a semnat revocarea lui Kovesi, Procurorul General a numit un șef interimar. Potrivit Realitatea TV, este vorba despre Anca Jurma, consilieră a Laurei Codruța Kovesi, un bun profesionist în materie de cooperare internațională. 

Articolul 57, alineatul 7, din legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor arată că "în interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 90 de zile într-un an".

Astfel, după desemnarea unui interimar la conducerea DNA, se va relua procedura de numire în funcţie a unui procuror-şef al Direcţiei pentru un mandat întreg.

Potrivit legii în vigoare, propunerea o face ministrul Justiţiei.

Președintele României Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după decizia CCR de acum mai bine de 30 de zile și a încheiat un conflict cu majoritatea PSD-ALDE, care s-ar fi putut sfârși cu suspendarea sa din funcție.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi. 

Purtătoarea de cuvânt a subliniat că toate hotărârile CCR trebuie respectate de către președinte, dar și de majoritatea politică. 

”Hotărârile Curții Constituționale trebuie, toate, respectate”, a spus Dobrovolschi, ”și tocmai de aceea, judecătorilor constituționali le revine responsabilitatea uriașă ca, în asigurarea supremației Constituției, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradițiile democratice ale poporului român și pe idealurile Revoluției din Decembrie 1989”. ”Însă, hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către Președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept”, a mai spus Dobrovolschi.

Purtătoarea de cuvânt a președinției a subliniat că ”lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată, ci dimpotrivă, trebuie să continue”.

”Președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept”, a spus Dobrovolschi.