MENIU

Ministerul Culturii mai cere încă un an ca să restituie donaţiile pentru Cuminţenia Pământului

Românii au donat, dar Ministerul Culturii nu poate înapoia banii până la sfârşitul lui decemebrie 2017, aşa cum a promis. Drept pentru care, a publicat pe siteul Ministerului un proiect de ordonanţă de urgenţă, prin care cere să prelungească termenul de înapoiere a donaţiilor primite, cu încă un an. Termenul: 31 decembrie 2018.

Suma care trebuie returnată este de 1,23 milioane de euro. Din nota de fundamentare şi introducerea ordonanţei, reiese că guvernul se află în imposibilitate tehnică de a returna banii şi că trebuie date nişte reglementări pentru identificarea instituţiei care va returna banii, stabilirea unor comisioane etc.

Redăm, în continuare, fragmentul din proiectul de ordonanţă de urgenţă în care se cere prelungirea cu un an a termenului de restituire a donaţiilor:

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. 1. (1) Sumele de bani colectate în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unul bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, cu completările ulterioare, respinsă prin Legea nr. 19/2017, se restituie donatorilor integral din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018, în condiţiile, termenele şi conform procedurii stabilite prin hotărâre a Guvernului". 

Reamintim că în luna octombrie, Ministerul Culturii și Identității Naționale a făcut publică modalitatea prin care cei care au donat pentru Cumințenia Pământului își vor putea primi banii înapoi. Termenul-limită pentru depunerea cererilor de returnare era 31 octombrie 2017.