MENIU

Mihai Răzvan Ungureanu: Un stat scoţian independent va pune o problemă serioasă UE

Fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că Uniunea Europeană ar putea avea o problemă serioasă, dacă Scoţia s-ar desprinde de Marea Britanie. În ceea ce privește o posibilă asemănare între situația din Scoția și cea din Ținutul Secuiesc, Mihai Răzvan Ungureanu a negat orice fel de similitudine.

În opinia lui Mihai Răzvan Ungureanu, "un stat scoţian independent pune într-o problemă Uniunea Europeană. Evident, va avea propriile probleme, pentru că va depinde, cel puţin pentru o bună bucată de vreme, în supravieţuirea sa, de Londra. Dar din punct de vedere politic şi general strategic, va pune o problemă serioasă Uniunii Europene, care se va confrunta cu o situaţie pentru care nu e pregătită în acest moment, tot aşa cum va pune în cauză chiar tratatul fondator al Alianţei Nord-Atlantice (...). Uniunea Europeană în felul acesta se confruntă cu o criză de amploare, pentru că este o criză de creativitate, nu o criză de situaţie, în sfârşitul unui an şi aşa extrem de aglomerat şi de fierbinte", informează RFI.

Întrebat dacă există vreo asemănare între situaţia din Scoţia şi cea din Ţinutul Secuiesc, Mihai Răzvan Ungureanu a subliniat că ”orice încercare de analogie sau de comparaţie între cele două situaţii greşeşte amarnic”.

"Câtuşi de puţin. Orice încercare de analogie sau de comparaţie între cele două situaţii greşeşte amarnic, în primul rând pentru faptul că cerinţa liderilor UDMR, aceea de a avea un grad ridicat de autonomie în raport cu statul român e construită într-o bună parte pe argumente de ordin etnic, lucru pe care Constituţia României le interzice. În ceea ce priveşte Scoţia, acolo nu vorbim de un argument etnic, acolo vorbim de o istorie foarte veche, care s-a terminat în 1707”, a mai spus fostul ministru de Externe. 



Mai multe pe RFI.