MENIU

Planul MAE pentru votul din diaspora: Mai multe pixuri și ștampile

Coadă uriaşă, în timpul zilei, la ambasada României la Paris

Teodor Meleșcanu a anunțat marţi suplimentarea bugetului MAE cu 1,5 milioane de lei pentru alegerile din diaspora, dar măsurile vizate nu rezolvă problemele apărute la turul I al alegerilor prezidenţiale. Ministrul de Externe a anunţat suplimentarea personalului MAE din ambasade, adăugând că instituția pune la dispoziția cetățenilor formulare xeroxate și pixuri, pentru fluidizarea votului. În schimb, numărul secţiilor de vot rămâne acelaşi. Între timp, Meleșcanu a fost chemat în Parlament, la comisia românilor de pretutindeni, pentru a da explicații despre votul din turul 2 din diaspora. 

Noul şef al diplomaţiei, Teodor Meleșcanu, a anunțat, marţi, măsurile luate de Ministerul Afacerilor Externe pentru votul de pe 16 noiembrie din diaspora. Guvernul a alocat o suplimentare a fondurilor în acest sens, pe care ministerul îi va cheltui pentru trimiterea de noi funcţionari în ambasade şi pentru ştampile.

Ministrul de Externe însuşi a anunţat că va merge la Paris să voteze, acolo unde în turul I, sute de români au fost în imposibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot, din cauza lipsei de organizare.

Suplimentarea secţiilor de vot rămîne însă o misiune imposibilă.

”A fost aprobată suplimentarea bugetului pentru alegeri cu 1,5 milioane de lei, pentru turul 2, din fondul de rezervă. Această alocare asigură organizarea alegerilor în turul 2. Trebuie să subliniez încă o dată că nu MAE organizează alegerile, ci BEC. Nu cred că este bine sa facem această confuzie. MAE are responsabilități în aplicarea legii in sectii din diaspora. Formularul pe propria raspundere e disponibil pe site poate fi descărcat în avans urmând să fie semnat in fata membrilor comisiei elecorale. Pentru persoanele care nu vor avea posibilitatea de a-l descarca le punem la dispizitie formularere xeroxate si pixuri. Peste tot unde e necesar trimitem maximul de ştampile, am pus la dispoziția BEC din strainătete o lista cu personalul disponibil (...) MAE a luat mai multe hotarari. Fiecare sectie de vot va avea cate 7 sectii de vot si cate 7 stampile. Avem si o serie de alte masuri pentru care am solicitat opinia BEC. Discutia de azi s-a finalizat cu cererea BEC ca noi să le transmitem în scris solicitarile noastre. Mai mult noi vrea sa propunem ca reprezentantii partidelor să poată fi inlocuiti cu reprezentanti ai corpului diplomatic. 850.000 de lei sunt pentru cheltuieli de personal, restul pentru stampile”, a mai spus acesta.

Meleşcanu a spus încă o dată că MAE va propune BEC să analizeze care este temeiul legal pentru suplimentarea secţiilor de votare, dar a subliniat că punctul de vedere al ministerului este neschimbat: nu există posibilitate legală pentru această măsură, între cele două tururi de scrutin.

Întrebat dacă va merge la audierea din Parlament, la Comisia românilor de pretutindeni, Meleșcanu a spus: ”Nu am primit inca invitatia. Vreau sa ma credeti ca am intrat in pâine, aseară, la 9, azi am avut o intalnire relaxată cu Titus Corlățean, în care am semnat procesul de predare-primire”, a spus Meleșcanu, după ședința de Guvern.