MENIU

Mazăre: Sunt interceptat de când este Băsescu pe scaun; interceptările sunt scoase din context

<p>Radu Mazăre</p>

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, joi după-amiază, că este interceptat "de când este Băsescu pe scaun" şi că interceptările din dosarul în care este acuzat de luare de mită sunt scoase din context.

Întrebat despre conţinutul interceptărilor din dosar, Mazăre a spus că nu are voie şi nu vrea să dea date din dosar.

La insistenţele unei jurnalişte de la B1 Tv, Mazăre a declarat că, dacă "procurorii au scos şi au dat interceptarile jurnaliştilor la B1", atunci va "discuta puţin şi despre interceptări", precizând că procurorii "nu au putut convinge instanţa" cu acestea pentru a-l putea menţine în arest.

"Sunt interceptat permanent de când este Băsescu pe scaun. Am fost interceptat şi în 2007, şi 2008, în 2009, 2010, 2011. Interceptările din dosar au fost scoase din context. Procurorii au spus că am discutat de cinci ori cu omul de afaceri. Păi normal, că el lucra de zece ani pe programul de asfaltare. (...). Mă întâlnesc, normal, cu toţi contractorii care sunt ai Primăriei. Interceptarea unde îl cert pe viceprimar este anterioară şi e vorba despre autorizaţiile pentru blocurile pentru tineri.

Întrebat dacă i-a ameninţat pe angajaţii Primăriei Constanţa, Radu Mazăre a răspuns afirmativ, spunând că mereu face acest lucru, ca ei să-şi facă treaba.

La întrebarea dacă în anul 2012 s-a întâlnit cu Elan Schwartzenberg în Israel pentru a discuta despre deschiderea unui cont, Radu Mazăre a confirmat că s-a întâlnit cu acesta, însă nu pentru cont, ci pentru că omul de afaceri îi este prieten. Iritat de insistenţele unei jurnaliste privind motivul vizitei sale în Israel, Radu Mazăre a răspuns: "Am fost la măciuci".

Mazăre a făcut aceste declaraţii joi după-amiază în faţa locuinţei sale din Mamaia, fiind prima sa apariţie publică de la eliberarea din arestul Poliţiei Capitalei.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, care i-ar fi dat mită 175.000 de euro pentru a-şi asigura câştigarea contractului pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă", au fost eliberaţi din arestul poliţiei Capitalei miercuri seară, după ce instanţa supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nefiind definitivă, ea putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

Reprezentanţii DNA au precizat, pentru Mediafax, că vor contesta decizia de miercuri seară.

Radu Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" -, pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.
Mazăre şi Morgenstern au fost reţinuţi marţi seară, după audieri la sediul central al DNA.

Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la Mazăre pentru că se bucura de încrederea celor doi.

Primirea mitei prin "intermediar", similară cu utilizarea contului escrow în relaţiile comerciale, ar fi fost propusă chiar de Radu Mazăre, care îi dezvăluia lui Elan Schwartzenberg preferinţa pentru un astfel de cont: "Eu, de când am învăţat să fac business, am învăţat să lucrez cu contul escrow", mai susţin anchetatorii.