MENIU

Măsuri fiscale cu greșeli gramaticale!

Greşeală gramaticală gravă făcută de Guvern în ordonanţa cu măsuri fiscale: situaţia contribuţiei la pensii pentru constructori nu are verb, nu se ştie dacă scade sau creşte!

Ordonanţa de Urgenţă 114 din 2018, cea care a fost contestată de mediu de afaceri şi de specislişti, prin care Guvernul a introdus schimbări în peste 47 de acte normative, are o greşeală de sintaxă care poate provoca probleme în implementare. În paragraful care ar trebui să conţină reducerea cotei CAS pentru cei din sectorul construcţiilor, de la 1 ianuarie 2019, lipseşte verbul (predicatul). Eroarea a fost identificată de Andi Manciu, coordonatorul departamentului de comunicare al PNL.

În Ordonanța de Urgență 114 din 2018, pe lângă o serie de ”beneficii” adoptate de Guvern pentru sectorul construcțiilor, apare și sistarea contribuției la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat. Potrivit textului publicat în Monitorul Oficial nr 1.116 din 29.12.2018, pentru salariații din construcții cota contribuției de asigurări sociale (CAS) ar trebui să se reducă cu 3,75 puncte procentuale față de cea de 25% cât este pentru restul salariaților. Doar că, în textul apărut în Monitorul Oficial citat, Guvernul au uitat să pună verbul în fraza. 

Aşa se face că, art 138 apare în forma următoare: “În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) cu 3,75 puncte procentuale.

Mai multe articole despre:
guvern greşeli gramaticale măsuri fiscale