MENIU

Marko Bela: Existența unei coaliții depinde de interesele comune ale partidelor

Marko Bela: Existența unei coaliții depinde de interesele comune ale partidelor

Fostul președinte al UDMR Marko Bela consideră că existența coaliției de guvernare depinde de interesele comune pe care le au partidele care o formează, iar situația în care a fost pusă Uniunea, de a fi de ambele părți ale baricadei la un proces, este inacceptabilă.

"Orice coaliție și orice Guvern funcționează dacă există interese comune care leagă partidele din coaliție. Dacă acele interese comune nu mai există, atunci coaliția nu mai funcționează. Deci, totul depinde de existența acestor interese. Oricum, ce se întâmplă, după părerea mea, e inacceptabil. Care va fi soluția, vom vedea, dar nu e cu putință ca UDMR să aibă o anumită poziție legată de o inițiativă europeană și Guvernul României, în primul rând Ministerul de Externe, să încerce să împiedice această inițiativă", a spus Marko Bela, la Universitatea de Vară a UDMR, de la Izvoru Mureșului.

Întrebat dacă Uniunea va cere demisia ministrului de Externe, fostul lider al UDMR a spus că, în opinia sa, aceste solicitări nu sunt utile, ci trebuie aleasă calea dialogului. Marko Bela l-a criticat, însă, pe Titus Corlățean, care a intervenit în procesul în care Kelemen Hunor a contestat respingerea de către Comisia Europeană a inițiativei cetățenești privind protecția minorităților naționale.

"În ceea ce mă privește, de obicei nu am umblat cu solicitări de demisie, pentru că aceste solicitări nu sunt utile și întotdeauna am spus că nu prin calea presei trebuie să dialogăm, ci să încercăm să avem un dialog direct. Dar, dacă-mi permiteți, nici nu pot să accept ca ministrul de Externe, care nu știu, (...) e ministru de un anumit timp, un an, doi, să afirme că el reprezintă interesul statului român și noi nu. Deci, cu toții care trăim în România, toate formațiunile politice, facem parte din statul român și încercăm să reprezentăm interesele acestei țări cum putem", a spus Marko Bela.

În opinia fostului președinte al UDMR, Ministerul de Externe ar trebui să fie interesat ca problema minorităților să fie reglementată în UE, în contextul în care Republica Moldova, care își dorește aderarea la Uniune are un număr mare de minorități.

"În plus, repet, aici Ministerul de Externe greșește. Pentru că într-o perioadă în care vrem ca Republica Moldova să intre cât mai repede în UE, (...) noi ar trebui să facem toate demersurile pentru a reglementa în UE, cât mai profund, problema minorităților. Pentru că, să fim sinceri, intrarea Moldovei, așa cum și intrarea Ucrainei, depinde, în mare măsură, de abordarea problemei etnice. În Moldova, în acest moment, trăiesc minorități într-un număr foarte mare și către ei trebuie să existe o ofertă clară din parte UE. În astfel de condiții, Guvernul României, Ministerul de Externe, ar trebui să fie de partea noastră în ceea ce privește aceste inițiative", a conchis senatorul Marko Bela.