MENIU

Scrisoarea unor români din SUA către Iohannis. George Maior nu este dorit ambasador în SUA

Mai multe publicaţii şi organizaţii ale românilor din SUA i-au transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cer să reconsidere nominalizarea lui George Maior în funcţia de ambasador al României la Washington, scrie Adevarul. 

Argumentele pentru reconsiderare s-au bazat pe faptul că poziţia de fost şef SRI al lui George Maior va ţine comunitatea de români departe de Ambasadă, se arată în scrisoarea dată publicităţii pe data de 27 mai de Asociaţia Jurnaliştilor Români din America de Nord.

Totodată, românii din America spun că, în timpul mandatului lui George Maior, SRI şi-a depăşit atribuţiile legale, influenţând Justiţia şi implicându-se în politică, lucru recunoscut de George Maior cand a afirmat că în perioada de campanie i-a spus Elenei Udrea ca vor apărea pozele compromiţătoare de la Paris.

Pe 30 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis făcea publică lista cu noii ambasadori pe care îi va numi după ce vor fi audiaţi în Parlament, printre aceştia fiind şi George Maior.  Săptămâna trecută, George Maior a primit aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în SUA. Maior a primit 18 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere.

Iată un fragment din scrisoare:

Subiect: Reconsiderarea numirii Domnului George Maior ca ambasador al României în SUA Stimate

Domnule Preşedinte,

”Ca urmare a reacţiilor venite din comunitatea românilor din Statele Unite ale Americii vă solicităm să reconsideraţi decizia de a-l numi pe Domnul George Cristian Maior, fost director SRI, în poziţia de ambasador al României la Washington D.C. şi să desemnaţi în această poziţie o altă persoană care să aibă credibilitatea necesară pentru a putea conlucra cu comunităţile româneşti de aici.

Având în vedere istoricul relaţiei tensionate dintre comunitatea româno-americană şi fosta Securitate, precum şi acţiunile şi atribuţiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu în poziţia de ambasador în SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibilă o conlucrare între Ambasadă şi comunitate. Mai mult, dat fiind faptul că SRI şi-a asumat trecutul fostei Securităţi, nominalizarea Domnului Maior ar redeschide răni adânci în comunitatea românească din SUA, răni care abia s-au cicatrizat după 25 de ani”, scrie Adevarul.