MENIU

Maior, despre lista indezirabililor europeni în Rusia: Un nou tip de Război Rece

<p>Maior, despre lista indezirabililor europeni &icirc;n Rusia: Un nou tip de Război Rece</p>

Fostul director al SRI, George Maior, a declarat, duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, cu privire la "lista neagră" a Moscovei, pe care sunt trecuți 80 de oficiali europeni, care nu mai au voie pe teritoriul Rusiei, că reprezintă "un aspect legat de acest tip de nou Război Rece care se manifestă și prin astfel de atitudini" pe care le consideră anacronice, subliniind faptul că "acest lucru nu va ajuta la normalizarea relației între zona euroatlantică și Rusia".

Maior a declarat că este regretabil că s-a ajuns la astfel de gesturi, în care securitatea regională este sub presiune, și că lucrurile care pun tensiune, care blochează comunicarea între cele două mari forțe, continuă, informează HotNews.ro.

Întrebat despre motivele pentru care cei cinci români au ajuns pe listă, Maior a spus că îi este greu să pătrundă în mintea decizionarilor ruși, opinând că este vorba și despre aspectul de propagandă al Rusiei, dând exemplul fostului consilier, Iulian Chifu, care a scris mult despre acest subiect.

"România a făcut mult pentru Republica Moldova, în ultimii ani, în special în domeniul asistenței, a făcut mai mult decât unele state europene. Se poate face întotdeauna mai mult și trebuie să se continue această politică cu mult curaj", a spus fostul șef al SRI, subliniind că România ar trebui să încerce să se concentreze și mai mult în domenii strategice, cum sunt cele ale energiei, unde există o zonă de presiune din partea Rusiei, inclusiv prin a lua în considerare privatizările ce se vor face peste Prut", a precizat Maior.
 
Pe de altă parte, întrebat despre influența Moscovei, în unele capitale europene, Maior a spus că există interese în anumite state ale Uniunii Europene privind Rusia, inclusiv înțelegeri importante.

"Toată lumea își dorește să existe un moment în care să se ajungă la o normalizare a relațiilor cu Rusia, este și în interesul României", a spus Maior, care, însă, a subliniat că acest lucru nu se va întâmpla până când Rusia nu va da garanții că nu va mai continua acțiunile de destabilizare în spațiul european, în Ucraina, "subtil în Republica Moldova".

"Nu ne putem întoarce la Războiul Rece, dar se întoarce Războiul Rece la noi", a ținut să mai precizeze fostul șef al Serviciului Român de Informații.