MENIU

MAE și ambasada îl contrazic pe Mihalache că a vorbit cu românul erou. Precizările ambasadorului

Ministerul Afacerilor Externe de la București spune că nu s-a reușit contactarea românului Florin Morariu, brutarul de la Londra devenit faimos în urma atacului terorist. Cu doar câteva minute înainte, ambasadorul Dan Mihalache spunea însă că a discutat cu Morariu. Ambasadorul a revenit într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV şi a spus că a fost o chestiune de "timing". 

"I-am transmis - am reușit să luăm legătura cu el - felicitările, prețuirea autorităților române în raport cu gestul", a declarat Dan Mihalache la Realitatea TV, cu referire la românul Florin Morariu, devenit faimos după ce l-ar fi înfruntat pe unul dintre atacatori.

"Domnul Morariu e în regulă. Ambasada României nu poate să îi asigure protecție pentru că nu are resursele necesare. Îl așteptăm la ambasadă mâine pentru a discuta cum îl punem în legătură cu Poliția metropolitană, instituția care îi poate asigura, eventual, măsuri de protecție", a spus Mihalache.

După doar câteva minute, Ministerul de Externe de la București l-a contrazis însă pe Mihalache. 

"Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord are în atenţie cazul semnalat şi a încercat contactarea cetăţeanului român încă din data de 04 iunie 2017.

Misiunea diplomatică a efectuat demersuri pentru obţinerea datelor de contact şi stabilirea unei legături atât telefonic, cât şi prin e-mail cu cetățeanul român în cauză. Întrucât reprezentanţii misiunii diplomatice nu au reuşit să ia legătura cu acesta, vor continua demersurile şi pe parcursul acestei zile pentru a oferi asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune și dacă cetățeanul român va solicita acest lucru. Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice române îi vor recomanda cetățeanului român să pună la dispoziția autorităților britanice toate datele și informațiile pe care le deține în legătură cu acest incident.

În situații de criză, misiunile diplomatice și oficiile consulare oferă asistență și protecție consulară din oficiu sau la cerere, în funcție de fiecare situație specifică în parte. În astfel de cazuri, demersurile de contactare a cetățenilor români afectați se efectuează prin orice mijloace de comunicare: telefonic, prin e-mail, prin intermediul platformelor de socializare sau prin contact direct, în cazul în care echipele consulare mobile se deplasează la fața locului etc.

Precizăm faptul că Ambasada României la Londra continuă monitorizarea situației, menține contactul cu autoritățile britanice și este pregătită să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări", a precizat MAE.

UPDATE, ora 16.20: Ambasadorul Mihalache a revenit cu precizări despre această neînţelegere, spunând că anunţul făcut de echipa lui a venit prea târziu, întrucât domnia sa a luat legătură, între timp, cu românul erou de la Londra.

"Este o neconcordanţă de timp, comunicatul a fost dat în trecut. Am discutat cu domnul Morariu, este ok, va veni mâine la ambasadă. Vom avea o discuţie apropo de proceduri de securitate pe care le putem vorbi împreună cu partenerii noştri din Marea Britanie. Eu cunosc acel document şi l-am avizat în jurul orei 12. Voi verifica ce s-a întâmplat cu acel decalaj orar (nr. în jur de ora 12 până la ora 15.17 minute). Îmi pare rău că sunt în această situaţie, pe mine mă interesează rezultatele şi finalitate.", a spus Mihalache la NewsRoom. 

Mai multe articole despre:
atac terorist brutar Dan Mihalache Florin Morariu