MENIU

Macovei despre Legea defăimării: "Vine din peşteri domnul Dragnea! Asta nu e gândire de om normal"

Fostul Ministru al Justiţiei Monica Macovei a comentat la Realitatea TV, în timpul emisiunii "Jocuri de Putere", pe marginea "Legii defăimării" iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Dragnea, care corupe voturile... Cea mai urâtă şi mai nenorocită formă de corupţie: să corupi intenţia omului! Domnul Dragnea vrea să controleze spaţiul social, vrea să controleze Facebook-ul, vrea să controleze Internetul. Vine din străfunduri, din peşteri domnul Dragnea! Gândirea asta nu e gândire de om normal, unde ne duce cu România? E gândire rusească sau gândire chinezească. Ştiţi că chinezii au interzis Internetul? Deci, noi acolo suntem? Cu ei vrem să mergem?", a comentat Monica Macovei la Realitatea TV.

"Deci, eu de asta vă spun: Dragnea, PSD, PNL, toţi ăştia sunt umbre, fantome care umblă prin Parlament. De asta îl înţeleg pe Cioloş, de ce se consultă cu ei? Să se consulte cu strada! Cu cei de pe Facebook. Lăsaţi-ne să scriem liber pe Facebook. Şi să ştiţi că dacă adoptă legea, noi tot o să scriem pe Facebook. Vreţi să ne încolonăm la închisoare sau să plătim amenzi foarte mari? Să vedeţi cum ieşim în stradă!", a adăugat ea.

Deputaţii din Comisia Juridică şi din cea pentru Drepturile Omului au adoptat la începutul lunii februarie ''Legea defăimării'', iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, mărind la propunerea preşedintelui PSD cuantumul amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi.

"(1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) şi (6), art. 12, 13, 14 şi 15 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate'', se arată la Articolul 26 al Ordonanţei de Guvern menţionate.

Legea iniţiată de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ''fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social'', potrivit Mediafax.