MENIU

Luminița Odobescu: MAE solicită eliberarea ostaticilor români din Fâșia Gaza FĂRĂ precondiții, inclusiv a celor 6 cu dublă cetățenie

Luminita Odobescu/ Arhivă foto

Ministrul Afacerilor Externe Luminita Odobescu a transmis, luni, un mesaj extrem de ferm privind situatia romanilor luati osatici de Hamas in Fasia Gaza, precizand ca institutia pe care o conduce solicita eliberarea acestora "fara preconditii, inclusiv a celor 6 cu dubla cetatenie". Cat priveste solicitarile de evacuare din Gaza primire de MAE, ea a precizat ca pentru moment situatia din teren "nu permite acest lucru" insa ministerul este in permanent contact cu acestia si face eforturi pentru deblocarea negocierilor privind evacuarea cetatenilor straini.  

"Romania a condamnat in termenii cei mai fermi posibili atacul terorist al Hamas si sustine dreptul Israelului de a se apara in linie cu dreptul umanitar international si dreptul international.

Romania solicita eliberare tuturor ostaticilor fara preconditii, inclusiv a celor 6 cu dubla cetatenie romano-israeliana, ostatici in Fasia Gaza", a transmis, luni,  ministrul afacerilor externe Luminita Odobescu, intr-o conferinta de presa comuna sustinuta alaturi de omologul din Azerbaidjan, Jeyhun Bayramov.

Ministrul a aratat ca, in acelasi timp, "suntem profund ingrijorati si este de datoria noastra comuna sa facem tot ce este posibil pentru a proteja vietile nevinovate ale civililor, pentru a atenua criza umanitara din Gaza si pentru a evita extinderea regionala a conflictului" dintre Israel si Hamas.

"Si pe aceste paliere am actionat. Tara noastra a aprobat livrarea 230 tone de asistenta umanitara de urgenta pentru civilii din Gaza", a mai spus oficialul MAE

In ceea ce priveste solicitarile de evacuare din Gaza, ea a aratat ca MAE e pregatit sa acorde sprijin pentru evacuarea cetatatenilor romani si a membrilor familiilor acestora.

"Din pacate, situatia din teren nu permite evaciuarea strainilor. Punctul de frontiera (Rafah - n.r.) e blocat. Negocierile continua", a mai spus reprezentantul MAE.